Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Omleiding/inkorting lijn 10 (801) en lijn 6 (1012) begrafenis Kon.Wilhelmina 1962
2 foto`s van Loek Harders uit de collectie van Gerard van der Swaluwe
Museummedewerker | 18-5-2016
Foutje bedankt, ik bedoel "achteruit rijden" in plaats van "achter rijden".

Museummedewerker | 18-5-2016
@Wil Leebeek en Keessie,
De term "achter rijden" moet worden vervangen door "vooruit rijden vanaf de hulpcontroller". Ik weet het, de beleving is anders en het lijkt op naar spijkers zoeken in laag water, maar juridisch is het verschil levensgroot. Voor de volledigheid nog het volgende: de Limburgers 81 tot en met 90 hadden slechts n stuurstand en die konden dus helemaal niet "vooruit rijden vanaf de hulpcontroller". Deze wagens reden bij gelegenheid dus werkelijk achteruit, onder begeleiding van een conducteur natuurlijk ;-)

Keessie | 18-5-2016
@Wil Leebeek
Interessant dat achteruit rijden van PCC1012 naar FH en terug.
Maar hoe zag het sporenplan van het stationsplein er in 1962 uit? (aansluiting van de vier sporen naar lijn 11 en naar de parallelweg?)
En kon hij al achteruitrijdend vanaf lijn 11 rechtsaf slaan naar de FH-remise (tegenwoordig kan dat niet!) en de parallelweg op?
Wie kan mij meer vertellen?

Wil Leebeek | 18-5-2016
Lijn 6 reed als volgt: Prinsegracht-Boekhorststraat-Koningstraat-
Stationsplein-achteruit via lijn 11 tot Wouwermanstraat-via remiseterrein over FH over Parallelweg - via verbindingswissel Stationsplein weer terug via 10 naar Prinsegracht.

Ik weet niet meer hoe het traject Centrum-Hofzichtlaan werd gereden.

Jan de Swart | 17-5-2016
Volgens mij is de onderste foto eerder gemaakt dan de bovenste foto.
Bij mijn weten was het 8 december 1962 zeer slecht weer en ziet de 801 op de onderste foto er beduidend schoner uit dat de 801 op de bovenste foto.
Een andere reden is dat er op het eindpunt van lijn 10 op de Prins Mauritslaan een keerlus was en dat de bovenste 801 al verscheidene slagen heeft gemaakt/

Barneveld 17 mei 2016

Tiktak | 17-5-2016
De onderste foto is eerder genomen, want de mensen stroom loopt richting Rijswijkseplein om te kijken naar de begrafenisstoet (waaronder ik ook dat deed) en de bovenste foto is de mensen stroom vanaf het Rijswijkseplein, en de instappers in de tram.
PCC wagen 1012 zou best de laatste wagen zijn die een omleiding reed.

Ad | 17-5-2016
Kan goed kloppen .De reden van inzetten van 800-en was juist dat er op het Stationsplein gekeerd moest worden, wat toen alleen via dit overloopwissel kon. Dus per slag werd de wagen gekeerd.

LEO | 17-5-2016
@ Wout. De koppeling staat ook anders

Wout Verspuij | 17-5-2016
Kan het niet laten..: maar volgens mij staat de 801 ook andersom.?
Kijk maar naar het verschil van kwaliteit lijncijfer 10 en onder het Lexington reclamebord zit boven de buffer een zwart (roest)vlekje wat op de andere foto niet zichtbaar is. Vraag is dan, dat weet ik dan weer niet, waar is of kan de wagen gedraaid zijn.? En nu stop ik echt anders wordt het wellicht vervelend. Maar wel leuk om e.e.a. te evalueren.
Mijn eerste gedachte is/was dus volkomen onjuist, kun je nagaan bij een (politie) onderzoek wat er allemaal kan veranderen in de conclusies.

Wout Verspuij | 17-5-2016
@HansR: Dat schrijf ik net..! Maar goed opgemerkt.!

HansR | 17-5-2016
Als je de stand van de koppelstang(?) ziet (boven in het midden pal onder de lamp, onder meer naar buiten) zal het best kunnen dat de foto`s niet kort na elkaar gemaakt zijn.

Wout Verspuij | 17-5-2016
Weer wat ontdekt..., de stand van de "bekerkoppeling" van de 801 is verschillend, dus dat kan betekenen dat de wagen inderdaad gereden heeft..! Blijft vreemd dat de wagen halteerd op twee sporen.
Hoe langer je kijkt hoe meer je ontdekt....., blijft een schitterende plaat.
En nu hou ik op met kijken, mooi weer weer, dus naar buiten.

Wout Verspuij | 17-5-2016
Vergeet te melden dat de Plymouth ook een passant kan zijn, volgens mij zit er een berijder in. Daarbij komt dat de fotograaf dan een hele slag van motorwagen 801 moet afwachten voor hij de tweede foto kan maken. Wat doe je als fotograaf in de tussen liggende periode..?
Best lang wachten voordat hij terug is om bijna een identieke foto te kunnen maken, ik had dan een ander standpunt ingenomen.
Maar alles is mogelijk. Op foto 1 is de 801 best druk bezocht en op foto 2 is de wagen leeg. Dus tijdsverschil is er, maar welke foto is als eerste gemaakt?

Wout Verspuij | 17-5-2016
Ok, geen aanrijding dus en verschillende tijden. Blijft overigens dan wel vreemd dat een motorwagen, tot twee maal toe zelfs, zijn halte heeft schuin op een wissel en daarbij twee sporen bezet.! PCC 1012 kan er dus voor- of achteruit niet door. Bovendien staat de wagen op de foto daardoor half op de rijbaan. Waar kijken de voorbijgangers, rechts van de 1012, naar?
Wat zien deze mensen? Leuk zoekplaatje.

Jan de Swart | 17-5-2016
@Haagse_Meester; volgens mij is de keerlus in de Jan Blankenstraat in 1965; i.v.m. de komst van de PCC op lijn 11;aangelegd.Op de tweede fot is de Plymouth verdwenen en staat er bij de halte een Opel die er op de eerste foto niet staat


Barneveld 17 mei 2016

Haagse_Meester | 17-5-2016
De foto`s v/d 801 zijn niet tegelijkertijd* gemaakt: op de 2e foto is de zwarte Plymouth verdwenen. Grote kans dus dat er redelijk wat tijd tussen beide foto`s zit/zat, voldoende om de 801 een slag naar het Statenkwartier te laten maken.

*kort na elkaar, dus.

Mbt de 1016: er is duidelijk geen sprake van een aanrijding, z lang is een 1000-tje nou ook weer niet De wagen kan idd "verkeerd-om" uit de FH komen, maar wanneer is de keerdriehoek Jan Blankenstraat aangelegd?

Bert de Lange | 16-5-2016
Tiktak: misschien achteruit (vooruit rijden vanaf de hulpcontroller) vanaf de remise Frans Halsstraat?

busgek | 16-5-2016
1962 al verbouwde achterlichten van de 500-serie. Dat is vroeg. Mooie zwarte Plymouth op de eerste foto.

Tiktak | 16-5-2016
Lijn 10 heeft het overloop wissel genomen naar de sporen richting Parallelweg, lijn 6 staat te wachten dat het wissel vrij is om (achteruit of voor sommigen is dat ook vooruit) te passeren om dan weer vooruit het overloop wissel te nemen naar de sporen richting Parallelweg, maar hierbij rijst mij de vraag op, hoe komt de PCC wagen gedraaid op het spoor richting Rijswijkseplein.

Wout Verspuij | 16-5-2016
Is het nou gezichtsbedrog of staan de wagens werkelijk zo dicht bij elkaar.? Het lijkt een aanrijding.? Geen wagenvoerders op de 1012 en 801 en de twee passanten, rechts van de PCC, kijken aandachtig naar de beide wagens. Toevallig of is er wat aan de hand.? PCC 1012 staat ook half op de rijbaan en zoals reeds gezegd, zonder bestuurder.
Op de tweede foto staat de 801, volgens mij, nog op dezelfde plaats als op foto 1 en dus half op het wissel. Ben benieuwd naar jullie visie.?
Overigens een prachtige foto met een zeer herkenbaar tijdsbeeld.!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0608


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 14 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!