Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Stampvolle mw. 94 lijn 15, Valkenboslaan halte Weimarstraat in 1955
foto van Edu Bouwman uit de collectie van Joop Bleyie


pduvekot | 1-9-2016
Over de oranje richtingsaanwijzers herinner ik me het volgende:
Oorspronkelijk waren het gewone oranje lampen. maar na een poosje verschenen er rubber beschermkapjes boven de lampen. Ik heb toe in de krant gelezen dat dat is gedaan omdat als de lampen knipperden en het regende/sneeuwde /hagelde dat dan de lampen direct stuk gingen...

Hans | 1-9-2016
Wil, ik kan mij niet herinneren dat de HTM ooit vlaggen voerde als er een bloemencorso in de stad was.

Wil Leebeek | 29-8-2016
Leo: er staat duidelijk 13 aug. 1955. Dit was de dag van het Bloemen-
corso.

Leo | 29-8-2016

!3 augustus moet waarschijnlijk 31 augustus 1955 zijn
de verjaardag van voormalige koningin Wilhelmina.

Hans ten Sande | 10-6-2016
Volgens mij staat er wel degelijk een bestuurder naast de schakelkast (ik zie een rij knopen op zijn uniform) en kijkt naar buiten; mogelijk was en werd het zo druk op het achterbalkon, dat de conducteur het niet verstandig vond om naar het achterbalkon te gaan.

Anton Zonneveld | 5-6-2016
Goh! Wat leuk! Na zoveel jaren iedere avond trouw deze website van Wim bezocht eindelijk weer eens een mooi plaatje van de buurt waar ik ben op gegroeid. De tweede pas! De eerste foto is een bekende; helemaal achteraan op deze foto, met het Essostation er op. Maar deze foto heeft mij zoveel te vertellen... Die kiosk; ik was er met mijn buurvriendje bijna elke dag. Er hingen toen al vieze (!) boekjes achter zo`n waslijn achter de ruiten tussen de puzzelboekjes. Rechts, net niet zichtbaar achter die halve auto; onze groentenboer Ten Berge. Achter de kiosk de Boylestraat met mijn kleuterschool en op de hoek; de schoenmaker/winkel waar mijn ouder vele schoenen voor mijn twee broertjes liet aanmeten omdat zij toen steunzolen moesten dragen. Links, ter hoogte van de halte en fietsers; een sigarenwinkel van een weduwe. Met toen nog trekautomaten langs de muur voor sigaretten. Maar ook voor een rolletje Vencodrop voor een dubbeltje. Wie kent ze nog? En helemaal links, niet zichtbaar op de foto; de snackbar. Ben er nog vorige week nog binnen geweest. De zoveelste nieuwe eigenaar, nu van Turkse afkomst als ik met goed kan herinneren. Maar velen kenden deze zaak als Het Vosje. Maar voor mij was deze zaak als eerste eigenaar Eddy Karstens, voormalig bokser. Van zijn ex-vrouw Coby heb ik later, toen ik voor het eerst op kamers ging wonen, mijn eerste eigen woongelegenheid gehad in de Weimarstraat. Ik keek vanuit mijn ererste etage recht de Hendrik van Deventerstraat in. En dat voor slechts Fl.180,=. Wat een leuke tijd! Wat ik mij uit mijn jeugd nog goed kan herinneren, en dat zie je op de andere foto`s van de Valkenboslaan ook; de hele laan was bestraat met van die geglazuurde grijze stenen. Oh wee als het had geregend! En oei... oei als het het gevroren c.q. geijzeld. Gelukkig heeft de gemeente deze stenen nooit meer gebruikt. Bedankt voor dit stukje jeugdsentiment!

Wil Leebeek | 5-6-2016
Het bloemencorso begon pas in de middag.

Veel mensen moesten nog werken op zaterdagmorgen.

erven sleeboom | 5-6-2016
In deze drukte valt er niet veel te reppen & betalen. De man op de treeplank is waarschijnlijk de bestuurder (geen conducteurstas, geen bestuurder achter de schakelkast). We zijn overvallen door de drukte t.g.v. het corso. Misschien kunnen de lijnen 2 en 5 er niet door en is de omweg van lijn 15 de enige manier om in de stad te komen. Heeft die lijn toch een beetje nut.

Maurits | 5-6-2016
De datering 13 augustus 1955 klopt, want is afkomstig van de maker van de foto: Edu Bouwman.

Hans Klomp | 5-6-2016
Bij zo`n volle tram was het in die tijd nog gebruikelijk dat de conducteur, staande op het balcon, het betaalluikje open deed in de deur naar de middenbak. En eveneens was het gebruikelijk dat dan een ieder die nog niet was "voorzien", zich daarheen repte en betaalde.

HansR | 5-6-2016
Ik vraag mij af of de conducteur bij het wegrijden nog ging vragen of iedereen was voorzien?
Het viel zeker niet mee om iedereen zijn enkeltje of retourtje te laten kopen/afstempelen voor die bij zijn bestemmingshalte aankwam.

Wil Leebeek | 5-6-2016
Lijn 15 : na de ochtendspits werden aanhangwagens afgekoppeld en
op zaterdagen ca 11.30 uur weer ingezet.

Fer | 4-6-2016
Met een vooruitziende blik was een bijwagen, of 2, geen luxe geweest. Maar waar vind je nog zo`n blik...? En dan ook nog op zaterdag...!

Wil Leebeek | 4-6-2016
Raadsel opgelost: 13-8-1955 Bloemencorso in Den Haag en Scheveningen.

OP zaterdagmorgen werd door heel veel mensen nog gewerkt.

Hans Klomp | 4-6-2016
Mogelijk is dit publiek dat naar de binnenstad gaat om te winkelen. In deze ambtenarenwijk had men sinds kort op zaterdagmiddag vrij. Lijn 15 kon je dan tot op de Kneuterdijk brengen.

erven sleeboom | 4-6-2016
Ja, waarom die vlaggetjes...
13 augustus 1955 was geen warme dag, temperatuur gemiddeld 17.3 graden, zonnige perioden maar ook regen. De tramreizigers en fietsers zijn stemmig gekleed.
Dat Hitchcock op deze dag zijn 56e verjaardag vierde, zal toch geen reden geweest zijn voor die vlaggetjes...

Hans Klomp | 4-6-2016
In de beeldbank van het Haags Gemeentearchief staat deze foto gedateerd op 13 augustus 1955; een zaterdag.

aldo markus | 4-6-2016
De vraag is waar al deze mensen op een feestdag met lijn 15 heen wilden. Kans dat het overstappers van lijn 2 of 5 waren, dan zou de bestemming in de omgeving Javastraat of verder de stad in liggen, bij het Lange Voorhout misschien? Voor iets in Scheveningen zou je even verder weer moeten overstappen, of zou je voor lijn 14 hebben gekozen.

Ook van mij een bijdrage in de zaak van de richtingaanwijzers. Eind jaren `20 waren die ook op bussen nog niet verplicht. En die hadden geen rails. De HTM loste dit op door ook aan de achterzijde van de bus een bord met de lijnletter aan te brengen zodat de medeweggebruiker wisten dat de bus op een bepaalde plek zou gaan afslaan!
Kom daar nou eens om...

Wil Leebeek | 4-6-2016
In februari 1943 werd ombouwer 42 als proef voorzien van richting-
aanwijzers. Hierover was met de Duitse autoriteiten overleg geplaagd
want de bezetters wilden eigenlijk meer materieel van richtingaanwijzers
voorzien.

Het bleef bij deze proef alhoewel de HTM met de 43 al enige voorbereidingen had getroffen om eenzelfde voorziening aan te brengen.

Deze werd voortijdig gestopt en de 42 had in 1945 nog wat schamele resten van richtingaanwijzers aan de wagen.

Hans Klomp | 4-6-2016
Al in de jaren `30 was er in de kranten volop discussie over het invoeren van richtingaanwijzers voor trams. Maar het was toen crisis en daarna oorlog; het kwam er dus niet van.
Pas toen midden jaren vijftig het auto-bezit weer toenam en de wederopbouw vorderde, was er de noodzaak én de financiële ruimte om een dergelijke maatregel in te voeren.

Museummedewerker | 4-6-2016
Onder andere motorwagen HTM 164 heeft geen richtingwijzers middels knipperende lampen. De conducteur steekt een "spiegelei" naar buiten en dat is voor de wet voldoende.

Emile Bruggeman | 4-6-2016
Bij het verhaal over de richtingaanwijzers mis ik een detail: voor de (museum)trams geldt: het is verplicht richting aan te geven. Dit hoeft niet met knipperlichten, maar b.v. een hand of iets anders uitsteken is ook toegestaan. Dit dank zei de formulering in de wet destijds.

Miep van Krultang tot Sevenaer | 4-6-2016
SuperSfeervolle foto. Eigenlijk best kleine trammetjes.

Henk Boshuyzen | 4-6-2016
@ Haagse_Meester: er was geen dispensatie. Alle materieel wat na 1-7-1957 nog in dienst zou zijn moest voorzien worden van richtingaanwijzers. Dat museummaterieel ze pas gekregen zou hebben in hun museumstatus is onjuist, de 265, 810, 57, 58 en 77 hadden ze allang voor ze buitendienst gingen.

Dick van der Spek | 4-6-2016
@ Hendrik, 30 april was toch de verjaardag van Koningin Juliana.......

Dick van der Spek | 4-6-2016
@ Toon, Het tijdstip van 1 januari 1958 waariop trams voorzien moesten zijn van knipperlichten werd vervroegd tot 1 juli 1957. Het verplicht stellen van knipperlichten was overigens al eerder gebeurd. En nu spreek ik even voor NZH: Al geruime tijd waren in 1957 voorbereidingen zichtbaar aan de trams. Elk rijtuig dat bestemd was om als los motorrijtuig te rijden ofwel bestemd was om aan de kop van een tramtrein te rijden moest als de tram wilde afbuigen volgens voorschrift aan elke zijde twee oranje lampen hebben, een voor en een achter die (90x per minuut) oplichtten en uitdoofden.

Hendrik Prinsen | 4-6-2016
Waarom die vlaggetjes? 30 April 1955?

Haagse_Meester | 3-6-2016
@Toon: de HTM had dispensatie om voor ouder, vooroorlogs, materieel nog richtingaanwijzers aan te brengen. Het museummaterieel heeft ze nu wel. Exacte datum voor verplicht richting aangeven bij trams zou ik moeten opzoeken (en dat kun je zelf ook )

Toon Steenmeijer | 3-6-2016
Wat was nou precies de datum van invoering van de richtingaanwijzers voor trams ? Dit werd toch een wettelijke verplichting vanaf een bepaalde datum ?

Hans Klomp | 3-6-2016
Conducteur is zomeruniform. Voor de invoering van richtingaanwijzers op de tram, hingen op sommige drukke plekken de conducteurs ook wel eens uit de wagen om met hun arm aan te geven dat men afsloeg. De hoek Laan van Meerdervoort - Zoutmanstraat was zo`n plek.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7002


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 6 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!