Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Limburger-tramstel met mw. 89 langs de Vliet in 1959
foto uit de collectie van Henk Odendaal / Frank Faber


de Vliet is de "roepnaam" van het Rijn-Schiekanaal

erven sleeboom | 26-7-2016
Dank je wel Cornelis.
Het blijft een prachtig plaatje dat aan buitenstaanders/-landers een mooi beeld geeft van een Nederlandse interlokale tram in een landelijke omgeving. Dat de tram helemaal niet naar Den Haag gaat en dat de situatie niet `gewoon` is doet er dan niet toe, en ook niet dat de bebouwing van Rijswijk dichtbij is...
Alleen die mast hadden ze wel even recht mogen zetten voor het plaatje...

c. campagne | 25-7-2016
@hans r. Over de GTW-tramlijnen kan ik u weinig info geven. Ik heb het niet meegemaakt. Doordat ik vanaf 1979 vele jaren bij de toenmalige GSM (en opvolgers) heb gewerkt, heb ik me wel wat verdiept in de GTW.
De tramlijn over de Terborgseweg in Doetinchem maakte deel uit van het lijngedeelte Doetinchem-Terborg-Ulft-Gendringen-Anholt/Isselburg. In het boek ""Op smalspoor door Oost-Gelderland van H. Nieweg zijn de opheffingsdata te vinden. Het Duitse trajectdeel op 18-9-1944, Gendringen-Ulft op 7-10-1953 en het traject Ulft-Doetinchem Spoorstation op 21-10-1953.
Over zandvervoer vanaf de door u genoemde locatie bij de Dennenweg is mij niets bekend. Overigens is het daar ter plaatse wel zandgrond, dus uw herinnering kan best kloppen.
Doetinchem, 25-7-2016.

c. campagne | 25-7-2016
Nogal wat aandachtspunten merk ik!
@erven. Gelet op de zonnestand is het rond het middaguur. Een inrukker is het dan niet, vermoedelijk een inwisseling vanwege een defect of wat ook wordt genoemd een werkplaatsrit. De stand van de richtingtrommel zegt niet alles, deze werd op lege ritten meestal niet verdraaid. Ook mogelijk is een stremming tussen de Herenstraat Rijswijk en Voorburg waarbij dan bij `s Gravenmade werd gedriehoekt; in dat geval staat de richtingtrommel al in de goede richting.
De 89 had de zandbakken aan het voorste draaistel (duidelijk te zien op de foto!). Op straatspoor gaf dit met veel regenval problemen doordat het remzand nat werd. Vanaf 28-9-1960 werd de 89 daarom vanuit remise Maaldrift ingezet. Probleemloos, inderdaad vanwege veel veldspoor. In maart 1963 kreeg de 89 de remzandbakken van de verongelukte 86 en was daarmee gelijk aan de overige motorwagens. Probleem opgelost.
@boshuyzen in La Douce France. Het gewichtsprobleem van een aanhangrijtuig tussen twee motorwagens was toch geen probleem. Bij het opduwen/slepen van een defect stel gebeurde dit regelmatig, zij het met matige snelheid. Wat betreft het ruggelings koppelen het volgende. Qua remsysteem zie ik geen probleem. Wel zou je in de HTM-uitvoering veel langere remslangen tussen de wagens moeten hebben met het oog op bochtenwerk. De vaste luchtleiding op het balconscherm (81-90; 121-130) ligt bij ruggelings gebruik niet recht tegenover elkaar! He he moeilijk om dit te verwoorden, ik hoop dat het toch een beetje begrijpelijk is. Voor de rest vind ik het dromen over een situatie die nooit aan de orde is geweest.
Overigens, bij een defect werd er sporadisch wel eens ruggelings gesleept, waarbij de remslangen nooit werden gekoppeld, maw. het defecte rijtuig ging gewoon onberemd mee. Op 5-8-62 toen de 83 de defecte 82 ruggelings van `s Gravenmade naar de Cwp. bracht.
Doetinchem, 25-7-2016.

erven sleeboom | 16-7-2016
Natuurlijk is het een lege tram naar `s-Gravenmade, die inrukt na het spitsuur of is ingewisseld wegens een of ander defect.
De foto is blijkbaar van mei 1959 en toen was de 89 nog gewoon ingedeeld op lijn I³. Dit was de wagen met de afwijkende zandstrooi-installatie die vaak problemen gaf. Daarom verbleef hij in 1960-61 in de remise Maaldrift voor de tussendiensten tot Wassenaar van lijn I². Daar kon hij minder kwaad (vooral veldspoor, bijna geen groefspoor).

Henk Boshuyzen | 16-7-2016
Maar gaat het hier wel om een omleiding?
Is het niet gewoon een inrukker na de spits?
Of een transport van een aanhangrijtuig wat opgehaald is van de CWP of Maaldrift.
Gezien het hoogte verschil kan het ook zomaar zijn dat de motorwagen eveneens uit de CWP komt met nieuwe wielbanden en tegelijk een aanhangrijtuig meeneemt uit de CWP..

Henk Boshuyzen | 16-7-2016
@erven: de naam "Limburgers" is bj de HTM pas ingevoerd dus hoe we het wenden of keren, het was een éénrichtingwagen in de dienstuitvoering.

En een aanhangrijtuig verzwaren? Dan moet je ook dat remgewicht weer aanpassen.
Het mooiste was geweest om een stuurstand in het aanhangrijtuig te maken. Dan had je zoiets gekregen als de Mat`24 van het Spoorwegmuseum. Daar kon ik heel goed mee rijden.
Helaas had de HTM toen al minder goede winterervaringen met de 201-216, dus een sturstroom schakeling zat er niet invoor de limburgers.

erven sleeboom | 16-7-2016
Henk Boshuyzen. | 16-7-2016 De "Limburgers" zijn nooit tweerichtingtrams geweest. De 2600/600-en van de LTM wel.

Nou eh, Henk.. zeg hee...

Zullen we het tussenrijtuig dan maar verzwaren met een flink zooitje ballast... Of zullen we het mooie plan maar helemaal afblazen? Waarom wilde Tiktak dat eigenlijk?

Henk Boshuyzen. | 16-7-2016
Voor de goede orde: De "Limburgers" zijn nooit tweerichtingtrams geweest. De 2600/600-en van de LTM wel.
Doordat de aanhangrijtuigen met LTM koppeling wel aan twee einden een luchtslang bezaten zou het mogelijk zijn geweest om een motorwagen van de serie 81-90 ruggelings te koppelen.
Qua remsysteem zou het werken.
Met deze combinatie loop je echter tegen de HTM regel aan dat het lichtste aanhangrijtuig achteraan moest lopen.
En aangezien een motorrijtuig van de serie 81-90 zwaarder is als een aanhangrijtuig heb je dan dus een probleem.

van heerlen | 16-7-2016

Men had bij de LTM ook éénrichtingtrams met deuren aan beide zijden voor enkelspoor rijden (meestal) met halten niet steeds aan dezelfde kant.

erven sleeboom | 16-7-2016
Oeps...
erven sleeboom | 15-7-2016 omstreeks 1920 en was dus nog nieuw toen de tramlijn naar Delft werd aangelegd.

Niemand heeft me nog verbeterd, maar het moet natuurlijk zijn: de elektrische tramlijn.

erven sleeboom | 16-7-2016
Wat staat die bovenleidingmast scheef...

erven sleeboom | 15-7-2016
Niet bij de Zijdeweg in Marlot, maar aan het begin van de Benoordenhoutseweg bij de Jozef Israëlslaan.

Jan de Swart | 15-7-2016
Geachte kdinkela; de Limburgers waren 1200 volt trams.
De punten waar de stroomscheiding lag voor de lijnenI1en I3 lag bij de Draaistraat en voor de lijnen I2,I4 en I5 bij de Zijdeweg in Marlot

Barneveld 15 juli 2016

erven sleeboom | 15-7-2016
En om op de vraag van HansR terug te komen: zandvervoer is meestal voor wegaanleg.

En om niet te ver off-topic af te dwalen:
Oversteen was oorspronkelijk een 17e-eeuwse buitenplaats nabij het tolhuis aan de Delftweg. De Delftse schilder Pieter Jansz. van Asch heeft er een schilderij van gemaakt. Omstreeks 1850 is de buitenplaats gesloopt.
De villa Oversteen op de foto dateert van omstreeks 1920 en was dus nog nieuw toen de tramlijn naar Delft werd aangelegd.

erven sleeboom | 15-7-2016
HansR | 15-7-2016 Ik logeerde in de 50`er jaren bij mijn oom Andries op de Denneweg te Doetinchem.

Ik kan hieraan nog toevoegen dat mijn lieve mevrouw Sleeboom als kind dezelfde tram zag voorbijkomen als HansR, maar dan logerend bij haar oom Harry in Doesburg.

erven sleeboom | 15-7-2016
De laatste reizigerstrams reden op 15 mei 1949. Daarna bleef de lijn Doetinchem-Doesburg nog enige tijd bestaan voor goederenvervoer.
In de zomers 1956 en 1957 heeft een museumstoomtrein gereden: GTW-loc 13 met rijtuig AB48 en goederenwagen GZ41. De allerlaatste trams tussen Doetinchem en Doesburg reden op 31 augustus 1957.

In de loods van het smalspoormuseum bij het Valkenburgse Meer (aan de route van de voormalige lijn I² tussen Maaldrift en Haagse Schouw) zijn bovengenoemde Geldersche trams te bezichtigen.

HansR | 15-7-2016
C. Campagne te Doetinchem wordt hier veelvuldig aangehaald als zeer deskundige omtrent (Haags) Tram Materiaal.
Ik vraag mij af of deze zeer gewaardeerde Heer Campagne ook iets weet van de GTW trammetjes.
Ik logeerde in de 50`er jaren bij mijn oom Andries op de Denneweg te Doetinchem. Dan reed op de hoek op de Terborgscheweg achter de woning van mijn oom langs de school op het smalspoor af en toe een stoomtram voorbij die geen dienst meer deed als personenvervoer maar van de op de Denneweg aldaar aanwezige zandverstuiving, zand laadde in de aanhangwagens.
Voor ons jongetjes van omstreeks 10 jaar en al spelende op de zandberg een geweldige ervaring dat kleine stoomlocje.
Mijn vraag hoelang heeft dat smalspoor nog dienst gedaan en waarvoor was dat zand vervoer bestemd.
Ook maakten die harmonica GTW bussen enorme indruk op mij omdat in het grote Den Haag dat soort bussen onbekend waren.

erven sleeboom | 15-7-2016
De HTM heeft weinig last gehad van het feit dat ze de Limburgers tot eenrichtingswagens had laten verbouwen. Zelf op lijn I², waar geen enkele keermogelijkheid bestond tussen het Haagse centrum en "de Lus" in Wassenaar, waren er niet vaak problemen. Alleen toen in 1963-64 héél even overwogen werd de Limburgers op lijn I¹ in te zetten, bleek het een handicap.

Keessie | 15-7-2016
Een mooie foto.
En dan te bedenken dat de Limburgers ooit tweerichtings trams waren!

joost | 15-7-2016
@erven. Twee Limburgers ruggelings.... Het Knorr remsysteem kende maaar een luchtslang i.t.t. serie 51-80, Luchtslangen met een soort bajonetkoppeling pasten altijd op elkaar..... voorzover ik weet/heb gezien.
Ik weet niet of er spanning voor de "dode¨ Limburger nodig is voor de beremming of dat alleen luchtdruk volstaat
C.C. te D. weet er, zo goed als zeker, alles over te vertellen.

erven sleeboom | 15-7-2016
Mooi! Oversteen is een markant huis. En mooie foto.

C. Campagne (die in Doetinchem) zou je kunnen uitleggen of het makkelijk of moeilijk is de luchtleidingen van twee `ruggelings` rijdende Limburgers te verbinden. En de bankjes staan in minstens één van de drie rijtuigen de verkeerde kant op. De wagens hebben deuren aan beide kanten en qua trekkracht moet een Limburger 86-90 met Siemens-motoren dit zeker kunnen (de 81-85 met Bergmann-motoren waren trager).
De andere motorwagen rijdt als dood gewicht mee, want in treinschakeling kunnen ze niet rijden. En alleen al het inefficiënte gebruik van motorwagens is een voor de hand liggende reden waarom niemand ooit op het idee is gekomen om op die manier tweerichtingtrams te creëren.
Maar het is altijd leuk te speculeren.

Ad | 15-7-2016
Bij het witte huis op de achtergrond gaat de trambaan achter de huizen langs naar de Hoornbrug. Het huis rechts staat er ook nog. De tram is bijna bij de remise.
Het zou een omgelegde tram naar Voorburg kunnen, waarvan de richtingtrommel (Limburgers hadden geen filmkasten) al Den Haag toont is niet te achterhalen. Of gewoon een inrukker.

Ik heb een foto gezien van een Limburgse motorwagen een soortgenoot achteruit naar de werkplaats sleept. Dat zal niet snel zijn gegaan en met nog een bijwagen er tussen zou het wel heel zwaar worden.

MikeV | 14-7-2016
 quote:
Tiktak | 14-7-2016
de Limburger 80 gaat niet naar Delft, maar gaat driehoeken op `s-Gravenmade en dat is in de gemeente Rijswijk. De lijnfilm is al doorgedraaid naar Den Haag.


mw.89 uit september 1960
foto Henk Odenaal / collectie Frank Faber
https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1378838646
met ook discussie over de locatie

Joop | 14-7-2016
@ Albert: Ik heb het vermoeden dat het hier om wagen 89 gaat.

Albert | 14-7-2016
Limburger 80? Tweede cijfer wagennummer is slecht te lezen, maar 80 kan toch niet. (serie 81-90).

Jwb | 14-7-2016
De limburgers waren buitenlijners en uiteraard bedoeld voor 1200 vvolt (net als de blauwe trams)

Tiktak | 14-7-2016
de Limburger 80 gaat niet naar Delft, maar gaat driehoeken op `s-Gravenmade en dat is in de gemeente Rijswijk. De lijnfilm is al doorgedraaid naar Den Haag.

En bij het zien van deze foto vraag ik mij af of het mogelijk was om een drie wagenstel te creëren ;motorwagen - aanhangwagen - motorwagen die 180 gaarden gedraaid is,
zodat je in feiten een tweerichtings tram heeft

kdinkela | 14-7-2016
Konden die Limburgers op 1200V dan?

Broeksloot | 14-7-2016
Geestbrug(weg) buiten dienst? Retourtje `s Gravenmade?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    1957


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 16 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!