Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Mw. 83 lijn 7, Jan van Nassaustraat v.a. Benoordenhoutseweg, ca. 1925
foto uit de collectie van Joop Bleyie en ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe
uitsnedeansichtkaart uitgegeven door de fa. Klitzsch

Cor Nieuw Vennep | 18-8-2016
Ja, dank Hans(Zoef), dat was het !

Hans (Zoef) | 18-8-2016
Gelukkig is mijn geheugen nog prime en heb even de beeldbank geraadpleegd, de woningen links zijn gesloopt voor de bouw van een bunker.
http://www.haagsebeeldbank.nl/afbeelding/8fd7bfcb-da35-49c2-a77b-601f7d97095c

Wim van Es (admin) | 17-8-2016
Dit is wel leuk. Zojuist heb ik een ansichtkaart, gemaakt van deze foto bijgeplaatst.

Cor Nieuw Vennep | 17-8-2016
@Hans (Zoef). Ook ik heb vaag een herinnering aan een Duitse bunker op die plek.
Gezien de foto`s Haagse Beeldbank 6.08093 1975, nog heel en 035340 1981, gesloopt, zet ik toch een vraagteken bij dat geheugen van me. Is het begonnen ?

Haagse_Meester | 17-8-2016
@A Taal: beter lezen, ik heb nergens geschreven en/of geïmpliceerd dat de Wassenaarse Buitenlijn in 1927 is aangelegd! Sterker nog, uit het vervolg kan men opmaken dat bij de start van het Tramplan 1927 de Wassenaarse lijn al enige tijd in bedrijf is.

Ik heb ook bewust gekozen niet verder uit te wijden over deze helaas verdwenen verbinding, omdat dan het raakvlak met de foto rap uit het zicht verdwijnt. Wel heb ik voor de volledigheid de Delftse en Voorburgse lijnen aangestipt.

A taal | 17-8-2016
Op 2 Juni 1923 , niet 1927, werd de lijn Den Haag , Benoordenhout / Joseph Israelslaan naar Wassenaar (Lus)geopend; 1200V. Een verlenging tot aan de Koningskade was van 5 augustus1923 tot 30 April 1928 in gebruik met de bedoeling daar een eindpunt samen met de NZH te creeeren: Dat plan is nooit gerealiseerd. dat ept werd bij kalamiteiten ook nog in de 40er jaren gebruikt en ik kan mij herinneren dat bij byzondere gelegenheden; bals van dansschool constance, nog in 1959 vandaar extra trams vertrokken , te vergelijken met de sporen die voor het K&W gebouw lagen . In 1928 werd de lijn verlengd via leidschestraatweg , kruising NZH en dan via korte Voorhout naar het Plein.
Verder kwam de lijn naar Leiden in Phasen in dienst . In 1923, 1 augustus ,tot de Haagsche Schouw . Op 16 mei 1925 tot Led. Posthof en vanaf 4 juli 1925 werd de Haarlemmerstraat in leiden als " tijdelijk ept bereikt ; het was de bedoeling de lijn verder tot Alphen aan de Rijn te verlengen maar ook dat werd niet uitgevoerd. Hiermee is ook het ongunstige ept in de haarlemmerstraat te verklaren

Tot zover deze korrektie en aanvullingHans (Zoef) | 16-8-2016
Ik ben niet helemaal zeker, maar het verdwijnen van de panden links had te maken met de oorlog. Als ik het goed herinner hadden de Duitsers daar een bunker gebouwd en bij het slopen hiervan is er nog een foto van gemaakt.

Anton Zonneveld | 15-8-2016
@ Haagse_Meester: Dank U voor deze mooie lezing!

Voogd | 15-8-2016
Verhuizing bezig, met paard en wagen!

Haagse_Meester | 15-8-2016
Er is in bijna een eeuw veel veranderd. De bomen zijn verdwenen, hoewel er nu weer een redelijk aantal staan is dit naoorlogse aanplant en minder talrijk. Er zijn een paar panden verdwenen: links kun je 5 balkons tellen, anno nu zijn het er nog maar 3. Ook rechts zijn panden verdwenen, de eerbiedwaardige heer-met-bolhoed zou anno nu midden in het drukke verkeer staan: het hoekpand met erker en het naastgelegen balkon bestaan niet meer. De door de bomen gecreëerde "ventweg" is nu een parkeerstrook geworden voor de naoorlogse heilige koe, de auto.

Lijn 7 was afkomstig van het station Laan van NOI en bereikte het statige Benoordenhout via de Boslaan, waar nu de Utrechtsebaan begint. Fordje 83 (gebouwd 1906, serie 21-150) werd in 1930 omgebouwd tot Ombouwer 38 en heeft tot 1958 gereden. Da`s meer dan een halve eeuw dienst, de HTM was zuinig op haar spullen!

Achter de fotograaf (en dus niet zichtbaar) de sporen v/d Wassenaarse lijn. De HTM had, met het oog op het aflopen v/d concessie in 1927, een Buitenlijn* aangelegd vanaf de Dierentuin via Wassenaar naar de Haarlemmerstraat in Leiden. Hiermee had de HTM een van de gemeente Den Haag onafhankelijke inkomstenbron. Dit overigens tot groot ongenoegen van de gemeente, die daardoor haar onderhandelingspositie ondermijnd zag! Om de HTM dwars te zitten (straffen, feitelijk pesten!) weigerde men concessie te verlenen de Wassenaarse trams door te laten lopen naar het Plein via het tramnet waar de gemeente het voor het zeggen had. Nadat de gemeente en HTM een akkoord hadden bereikt (Tramplan 1927) konden de Wassenaarse tramreizigers vanaf 1928 blijven zitten om zich naar het Plein te laten vervoeren.

*de Delftse lijn is in dezelfde tijd van waslijn voorzien, maar had al een geschiedenis als stoomtramlijn achter zich. Ook de Voorburgse lijn kan als "verzekering" voor de HTM gezien worden, vergelijkbaar met de Wassenaarse lijn. Ook deze lijnen, die buiten de Haagse concessie vielen, mochten voor straf niet door de stad en hadden hun eindpunt aan het Huijgenspark. Beide lijnen konden wel al in 1927 naar het Plein worden doorgetrokken.

FransW | 15-8-2016
Foto gemaakt door Artur Klitzsch, ca. 1926.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2854


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 5 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!