Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Kromhout TBZ-100/Verheul 226, de nieuwe bus van HTM in 1955
foto van Friezer-Stokvis uit de collectie van Joop van Bleyie


Betweter | 1-10-2016
@Erven: ik denk bij de RET, zeker niet bij het HBM.

erven sleeboom | 30-9-2016
 quote:
Betweter | 30-9-2016 een andere versnellingsbak dan de Haagse tikkers, kennelijk een overblijfsel uit de Rotterdamse periode van deze bus.
Goh... van brommer naar tikker... nooit geweten. Blijkbaar was de volautomaat van deze serie ook bij de RET niet populair. Het zou interessant zijn om te weten of de wijziging is aangebracht door de RET, of door Zestienhoven waar deze wagen platformbus was, of door het Haags Busmuseum.

Betweter | 30-9-2016
De 327 van het HBM is wel degelijk een tikker, maar met twee versnellingen vooruit en eentje achteruit. Het is dus een andere versnellingsbak dan de Haagse tikkers, kennelijk een overblijfsel uit de Rotterdamse periode van deze bus.

erve nsleeboom | 28-9-2016
 quote:
Hans | 28-9-2016 He, he, wat een opluchting .
Nou hè.
 quote:
De AEC`s van dit type hadden ongeveer hetzelfde mooie, diep zangerig-brommende geluid als de oudere serie AEC Regal Mk III/Verheul (76-95). De Kromhouts waren rauwe, dokkerende diesels.
"Dokkerend"! Prachtig. Ja, heel eerlijk gezegd waren die Kromhouts een beetje hoofdpijnbussen. Lawaaierig, trillend, maar wel markant en stoer. Een AEC reed soepeler en was beter in het bochtenwerk. Alleen bij gladde straten kon je echt beter een Kromhout hebben.

erven sleeboom | 28-9-2016
 quote:
Leen Commers | 28-9-2016 Er is nog een tikker in bezit van het Haags Bus Museum, de 327, maar dat is waarschijnlijk overbodige informatie.
Nee, dat was juist geen tikker, maar een "brommer" uit de serie 306-330 met automatische versnellingsbak.
Maar (de busmuseummensen kunnen ons dit vertellen) misschien heeft ie ook inmiddels een ZF Hydromedia-semi-automaat ex serie 226-305?


Leen Commers | 28-9-2016
Er is nog een tikker in bezit van het Haags Bus Museum, de 327, maar dat is waarschijnlijk overbodige informatie.

Hans | 28-9-2016
Nu definitief vastgesteld dank zij Leen Commers (en mijn geheugen zegt hetzelfde): de Kromhouts met het witte stuur waren de tikkers en de AEC`s met het zwarte stuur hadden een versnellingspookje. He, he, wat een opluchting .

Nog even dit over het motorgeluid. De AEC`s van dit type hadden ongeveer hetzelfde mooie, diep zangerig-brommende geluid als de oudere serie AEC Regal Mk III/Verheul (76-95). De Kromhouts waren rauwe, dokkerende diesels.

Ad | 28-9-2016
Voor de Amsterdamse generatiegenoten: https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdams_busmaterieel_%281949-1966%29

Ook daar `tikker` voor Kromhout zo te zien

erven sleeboom | 28-9-2016
 quote:
Hans | 27-9-2016 @erven sleeboom. Waarom werden er bussen die volgens jou met een volautomatische bak waren uitgerust, in hun laatste jaren semi-automatisch gemaakt?
Het was maar een kleine afwijkende serie van 8 stuks (de 310 en 315 werden al eerder gesloopt) die lastig was in het onderhoud, dus aanpassen aan de standaard was handiger. En of het zo gecompliceerd en duur was in dit geval weet ik niet, dan hadden ze het vast niet meer gedaan bij die ouwe bussen.
 quote:
Leen Commers | 28-9-2016 @Hans en erven sleebom. De Kromhouts waren de tikkers.
Als chauffeur met ervaring op deze bussen heb je ongetwijfeld gelijk. Er staat me bij dat ze in Amsterdam juist de AEC-voorverkiezers de tikkers noemden. Of juist niet? Vandaar de verwarring.

Leen Commers | 28-9-2016
@Hans en erven sleebom. De Kromhouts waren de tikkers. Als je stopte bij een halte in de 3e versnelling tikte je het pookje onder het stuur 3x naar je toe en dan stond hij vrij. De AEC`s 501-580 hadden een klein pookje onder handbereik met 4 versnellingen zoals in een personenauto, geen koppelingspedaal dus waren het geen ``tikkers``. Als je stopte zette hem in zijn vrij. De AEC`s trokken sneller op en hadden een comfortabeler rijgedrag. Deze serie Kromhouts en AEC`s waren de laatste bussen met een HTM uiterlijk.

Hans (Zoef) | 28-9-2016
Pre-select semi automaat dus. Deze had inderdaad geen koppeling en de juiste versnelling werd tevoren ingesteld. Dus met 2 ingeschakeld bleef deze ook steeds in 2 rijden. Werd doorgeschakeld naar 3, dan gebeurde er niets, tot het gas werd los gelaten. Dus de bak reageerde op het gaspedaal en niet op een koppelingspedaal, want dat zat er niet in. Heel leuk als je denkt te schakelen en je gaat uit gewoonte ontkoppelen, dan sta je ineens op de rem, is mij 2X gebeurd. De eerste keer denk je, wat gebeurt er nou? De tweede keer denk je, STOM! en gelukkig zat er geen verkeer achter anders waren een aantal lieden niet blij geweest.

Hans | 27-9-2016
@erven sleeboom.

Waarom werden er bussen die volgens jou met een volautomatische bak waren uitgerust, in hun laatste jaren semi-automatisch gemaakt? Lijkt me niet zo`n logische stap terug en in technisch opzicht een dure en gecompliceerde wijziging.

erven sleeboom | 27-9-2016
Leen Commers beschrijft correct de ZF Hydromedia semi-automatische schakeling met 3 versnellingen van de Kromhouts 226-305.
De preselectieve versnellingsbak ("voorverkiezer", in Den Haag "tikker" genoemd) met 4 versnellingen kwam voor bij de AEC`s 501-580.
De eerste HTM-bussen met volautomaat waren de Kromhouts 306-330 (waarvan de 316-330 aan de RET werden verkocht) en de AEC`s 581-605 (allemaal naar Argentinie verkocht).
De 306-315 die bij de HTM bleven kregen in hun laatste jaren de semi-automaat met het pookje aan het witte stuur, afkomstig van gesloopte exemplaren serie 226-305.

Hans | 27-9-2016
@Leen Commers.

Bij een preselector kiest de chauffeur tijdens het rijden de volgende hogere of lagere versnelling. Bij dure klassieke auto`s zoals Hotchkiss of Bugatti had je ook zo`n transmissie (Cotal). Deze hadden echter wel een koppelingspedaal. De gekozen versnelling werd in werking gezet zodra de bestuurder dit intrapte.
Hoe dit bij deze bussen werkte, weet ik niet, maar u vast wel. Graag uw reactie. Alvast mijn dank.

Leen Commers | 27-9-2016
Wat is pre-select? Deze bus was semi-automatisch, dus geen koppelingspedaal. Hij had 3 versnelllingen d.m.v een schakelaar onder het witte stuur. Een buschauffeur van 1957-1960.

Hans | 27-9-2016
@Hans (Zoef). Pre-select (semi-automaat dus). De chauffeurs noemden deze bussen, geloof ik, `tikkers`. (Vanwege het voortdurende getik aan het pookje dat aan de stuurkolom was bevestigd). Voorzover ik weet waren de Daf/Verheul-bussen (geïntroduceerd in 1966) de eerste met een volautomatische versnellingsbak.

Hans (Zoef) | 27-9-2016
Is deze nog pre-select of is dit al een automaat.

Ruud Poortier | 26-9-2016
Ik weet nog dat mijn vader van zijn werk thuis kwam en vertelde dat hij een "spiksplinternieuwe bus" had gezien. Ik was 4 jaar en dacht dat die bus de kleur van een splinter had... Toen ik `m zelf zag, vond ik hem wat bleekjes...
Mooie foto, mooie bus, mooie tijd.

erven sleeboom | 26-9-2016
 quote:
Wout Verspuij | 26-9-2016 Als de foto 10 minuten later was geschoten waren de problemen opgelost.
... maar Friezer-Stokvis moest opschieten...

Wout Verspuij | 26-9-2016
De bus staat "ongunstig" in de zon. Het z.g. "Strijklicht" aan de zijkant veroorzaakt grote schaduwen waarbij iedere geringe afwijking in het plaatwerk erg versterkt wordt. Kijk maar naar de schaduw van de zijstrip, deze is driemaal zo groot als de strip zelf. Als de foto 10 minuten later was geschoten waren de problemen opgelost.

erven sleeboom | 26-9-2016
 quote:
Hansje | 25-9-2016 Het zou iets met de foto kunnen zijn,maar de beplating lijkt me niet erg strak,in bijzonder bij het achterwiel.
Dat moet aan een vouw in het afdrukje liggen. Reken maar dat Verheul en/of HTM deze bus anders niet gekozen zouden hebben voor een presentatie voor de deur van het toen nog Escherloze paleis.

Jan de Swart | 25-9-2016
Een pracht foto van een pracht bus
Het model is in schaal HO opnieuw uitgebracht door HBmodels van de heer Roerbag en er staat een foto van dit model in Rail Magazine 336

Barneveld 25 september 2016

Hansje | 25-9-2016
Het zou iets met de foto kunnen zijn,maar de beplating lijkt me niet erg strak,in bijzonder bij het achterwiel.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4790


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 19 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!