Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
`Delftenaar` 64 met ahr. 140 op de Haagweg Rijswijk in 1962
foto van Jos Niehorster uit de collectie van Leo van der Putten
uitsnede

Leo van der Putten is medewerker vanRotterdams Openbaar Vervoer Museum - digitaal

Ruud Poortier | 26-10-2016
@ moeder Kievit
De dodenherdenking is nog steeds in Park Hofrust! Eerst een bijeenkomst in de Oude Kerk en dan lopend naar het monument. Maar of de trams (en auto`s...en fietsers...) nog steeds netjes stoppen, zou ik niet weten.

Rob Kievit z`n moeder | 25-10-2016
De melkboer op de hoek van de Tulpstraat/Dahliastraat heette Bijl. De hondentrimsalon was van mevrouw van Dijk. Zij trimde en fokte voornamelijk Welsh terriers. Schuin daaronder woonden op nummer 54 de ouders van acteur John Leddy (nu vooral bekend om zijn rol in Zeg eens Aa, waar hij de man van Mien Dobbelsteen speelde). De familie Leddy hield ook kostgangers. Pa (T.Kievit) is er tijdens onze verloving een tijd in de kost geweest. Verder was er iets voorbij Verkade de herenmodezaak van Nico Vlek . Op 4 mei werd en wordt? er in park Hofrust de dodenherdenking gehouden. Om 20.00 uur stopten de trams ook altijd netjes. (Mieke Kievit-Wiggers)

c. campagne | 25-10-2016
@hans r. Ik heb van motoren geen verstand van Hans, maar het logo van JAWA was voor mijn herinnering wel rood, dus het kan maar zo!
Doetinchem, 26-10-2016.

HansR | 25-10-2016
@C.Campagne
Jawa motoren waren die meestal niet (wijn)rood gekleurd?

c. campagne | 25-10-2016
@kievit. Al die wijken hadden kleine winkels zoals je ook hier noemt. Inmiddels allemaal weg op een enkeling na.
@perreijn. Welp verkocht JAWA-motoren!
Doetinchem, 25-10-2016.

Rob Kievit | 24-10-2016
@Adrie van der Horst:
De eigenaar van de manufacturenwinkel (Haagweg 38?) naast kruidenier Van Dijk was Jan Meijers. Wij woonden tot 1968 op nr. 28.
@Cor Campagne:
Aan de achterkant van het huizenblok achter de Limburger, op de hoek van de Tulpstraat en de Dahliastraat, zat tot ca. 1966 een melkboer. Naam onbekend.

c. campagne | 24-10-2016
@chris perreijn. Alweer wat aanvullingen. We krijgen langzamerhand het hele winkelverhaal uit de jaren zestig op dit deel van de Haagweg compleet. Bedankt voor de info!
Doetinchem, 24-10-2016.

Chris Perreijn | 23-10-2016
Aanvulling, speelgoedwinkel Panda, garage Welp, slagerij Van Kempen, eigenaar Verkadewinkel heette Breumelhof....

c. campagne | 10-10-2016
@adrie van der horst. De kruidenierswinkel kan ik me niet herinneren, de manufacturenzaak ja, die wel. Inderdaad op de hoek van de Resedastraat zat een dameshoedenwinkel, zat er niet ver naast met m`n kledingwinkel. Ach ook in de wijk daarachter (Tulpstraat, Stadhoudersstraat) zaten allemaal kleine buurtwinkels zoals overal. Allemaal verdwenen.
Doetinchem, 10-10-2016.

Adrie van der Horst | 10-10-2016
@c. campagne
Op de hoek met de Tulpstraat zat slager Niekerk. Op de hoek van de Resedastraat was er een dameshoedenwinkel. Dan was er midden-links, in de rij woningen (niet zichtbaar achter de tram), de kruidenierswinkel van Van Dijk met daarnaast een manufacturenwinkel. Aan de overkant was er in een deel van een woning een leesbibliotheek.

c. campagne | 7-10-2016
@adrie van der horst. Bedankt voor de aanvullingen. Zo krijg je weer een volledig beeld. Ik wist wel dat er tussen de groentewinkel en HUS nog een of meer winkels waren, maar welke.....nee; `t is al zo lang geleden!
Doetinchem, 7-10-2016.

Adrie van der Horst | 7-10-2016
@c. campagne:
Mijn ouders waren in de jaren 1945 - 1957 eigenaar van de sigarenwinkel Haagweg 8.
In die jaren heb ik daar ook mijn kinderjaren doorgebracht.

http://www.haagsebeeldbank.nl/afbeelding/ecc2ae8d-d5c0-4d41-b366-e286e5d9e399
Op de foto (zie link) is het huizenblok aan de Haagweg te zien, met van rechts naar links: het broodfiliaal van HUS (op nr.2), Sigarenmagazijn G. van der Horst (op nr.8), Bloemisterij Klein (op nr. 12) en Groenten en Fruithandel Verbeek ( op nr. 16) Boven de winkels woonden de families Most, (nr.10) Van den Wilk (nr. 6) en Feligersdijk (nr.2).

Links op de foto zijn huizen te zien aan de Tulpstraat (met de kapperswinkel van de oorlogsweduwe Gerts en haar zoon Joop (die mij als kind knipte).

De huizen rechtsachter op de foto staan aan de Jan van der Heijdenstraat/ hoek Paets van Troostwijckstraat.

Zie ook deze foto: http://www.haagsebeeldbank.nl/afbeelding/03f08f3c-0b2a-4b4f-97e8-b67f0dc01bb3

FransW | 5-10-2016
@Rob Kievit: het muziekinstrumenten-atelier van Pfeiffer komt ook voor in het jongensboek van Willy van der Heide (pseudoniem voor Willem van den Hout, zie Wikipedia), getiteld Stampij om een schuiftrompet. Dat boek verscheen in de tweede helft van de jaren vijftig van de vorige eeuw en beschreef de gebeurtenissen van de toenmalige Dutch Swing College.

c. campagne | 4-10-2016
@kievit. Ten westen van de Geestbrugweg waren er op de Haagweg inderdaad veel winkels. Ik herinner me uit de periode rond 1960 nog de volgende winkels: Korlvinke? sigarenmagazijn (hoek Geestbrugweg), Bakkerij Faas??, Boekhandel Smit, Bonthandel J. Klein, Grammofoonplatenhandel Hasta (inderdaad van de heer Stadt), Verkadewinkel, slagerij ..........., Radiozaak Van Andel, Speelgoedwinkel Verburg, wasserij ............??, Muziekhandel Pfeiffer, en jullie kapperswinkel.
Aan de overzijde, vanaf de Herenstraat: hotel Kuys Witsenburg, een garagebedrijf, Foto Dikker, reisbureau BAB, op de hoek Resedastraat een kledingwinkel, een hondentrimsalon, slagerij ..... op de hoek Tulpstraat, een groentenwinkel op de andere hoek en tegen de Broeksloot bakkerszaak HUS.
Mbt. de lichtmasten, deze zijn hier nog voorzien van de oude natriumbakken, die eind dertiger jaren zijn geplaatst en tot ver in de zestiger jaren zijn gehandhaafd.
Mbt. de overloopwissels, deze waren lang doordat de sporen zo ver uit elkaar lagen. Wanneer de railreiniger een keer per week `s nachts z`n ronde naar Delft en Voorburg deed, werden deze ook steeds meegenomen.
Doetinchem, 4-10-2016.

Hans Klomp | 3-10-2016
Kaiser Bill`s Batman; dit was de tune van Robbie Dale, "the Admiral of the Beat Fleet", op Radio Caroline in die tijd.

erven sleeboom | 3-10-2016
 quote:
Rob Kievit | 2-10-2016 Ik kocht daar mijn eerste single, I Was Kaiser Bill`s Batman van Whistling Jack Smith, dus reken maar uit hoe oud ik ongeveer ben.
Het hangt af van hoeveel zakgeld je in 1967 kreeg, maar dan schat ik je op 62 a 65 jaar.
Maar... ik had al bijna een halve eeuw niet meer gedacht aan die Kaiser Bill Batman die ik op de radio altijd wegdraaide, en nu zit die vreselijke opgewekte deun weer helemaal in mijn hoofd... .
Bedankt hoor...


Jan de Swart | 3-10-2016
Joost; ik ben het met je eens; de Limburgers waren gewoon schitterend mooi door hun eenvoud; ze waren net zoals de smalspoormotorwagens van de NBM; erg robuust en eenvoudig uitgevoerd.
Het waren dus tram met een smoel; wat ik van het moderne materieel; hoe mooi dan ook niet kan zeggen.
Als Zeistenaar kan ik mij nog wel herinneren; dat als wij op familiebezoek waren; vaak aan de Rijswijkseweg en aan de Haagweg werdt en wordt geknutseld. Dan lagen de tramrails in het midden en dan weer aan de zijkanten van de weg.

Barneveld 3 oktober 2016

Rob Kievit | 2-10-2016
Achter de rug van de fotograaf waren inderdaad een paar winkels. Ik herinner me nog een banketbakkerij waar ik aan de hand van mijn moeder meeging om Verkade-koekjes te kopen, omstreeks het jaar van deze foto. De stem van de winkelier vertoonde grote gelijkenis met die van Frans Nienhuys (Men vraagt... en wij draaien). "En nog een onsje Suprêmes, mevrah?" Bij hem kon je nog Verkade-koekjes kopen per ons.
Verder was daar de grammofoonplatenwinkel van, umm, Daudt? Staudt? Als je een plaatje wilde kopen (een vinyl-singeltje) dan kon je het eerst beluisteren. Niet aan een nieuwerwetse platenbar met twee van die halve telefoonhoorns - nee, in een luistercel van een vierkante meter met twee luidsprekers. Ik kocht daar mijn eerste single, I Was Kaiser Bill`s Batman van Whistling Jack Smith, dus reken maar uit hoe oud ik ongeveer ben.
Ook herinner ik me nog een modewinkel met bontjassen in dit rijtje winkels.
Op de hoek van de Bilderdijkstraat, net buiten beeld rechts van de fotograaf, was ook nog een autohandel, en een vestiging van Slavenburg`s Bank.

Ook te zien op deze foto is een van de betonnen bovenleidingsmasten die op dit traject stonden. De mast op de hoek van de Resedastraat heeft nog een mooie sierkap, zo`n ui, erbovenop. En ook nog aanwezig zijn de Piet Zwart-lantaarnpalen, ontsierd door een nieuwerwets lichtarmatuur waar TL-stralers in zaten.
Opmerkelijk hoe de hele weg, inclusief parallelwegen, van stoeprand tot stoeprand, eigenlijk één grote vlakte was, zonder vluchtheuvels of tussenbermen. Kennelijk had het verkeer daar geen moeite mee.

Het overloopspoor heeft er nog jaren gelegen. Ik heb nog eens gezien hoe twee PCC`s van lijn 36 of 37, die kennelijk waren gestrand (reden onbekend) links van deze foto bij de Herenstraat of nog verder, terug moesten. Achteruit kwamen ze aan van het nieuwe flatgebouw met de Rutges-meubelwinkel op de hoek van de Haagweg en Herenstraat. Van links de foto in, naar het stadwaardse spoor via de overloop, en achteruit rijdennd verder naar het centrum. Oorzaak onbekend, afloop ook.

Ik woonde overigens op nr. 28, de woning waarvan een reepje te zien is tussen de achterkant van de Limburger en de Renault die erachter rijdt. Wij hadden toen een witte VW-kever. Is die wellicht te zien achter die Renault? Mijn vader had een kapperszaak op Haagweg 11, op de foto rechts in de verte. Daarnaast was de muziekwinkel en bovenwoning van de fam. Pfeiffer, die voorkomen in een verhaal van de auteur F.B. Hotz.

Henk Boshuyzen | 2-10-2016
Joost, ook ik vond ze op één of andere manier in de Haagsche kleuren mooier als in de LTM kleuren.

joost | 2-10-2016
@Henk Boshuyzen. Dank voor uw aanvulling. Ik weet het. Er zijn nog meer verschillen maar dat zou in een kort bestek te ver voeren. Ben zelf geen Limburger maar deze wagens vond ik schitterend mooi van eenvoud en robuustheid.

Henk Boshuyzen | 2-10-2016
Een stukje tekst weggevallen. Ik bedoelde dat de 81-90 in de zijwanden ook verschilde van de 121-140.

Henk Boshuyzen | 2-10-2016
@Joost: de 81 - 90 verschilden ook aan de zijwanden van elkaar, een andere raamindeling op dekopkanten en een andere "verjonging" van de wagenbak

joost | 2-10-2016
@Hansje. Je hebt gelijk. Het is een Inter. De Bedfords hadden een kleinere voorruit.
.... en natuurlijk een iets andere grille.

Jan de Swart | 2-10-2016
De tram is net Rijswijk binnengereden en is op weg naar de halte Herenstraat ter hoogte van de Geestbrugweg ( effe Googlen )
Mooi is dat de autoś van toen altijd dure namen hadden, zoals Ford Taunus; Opel kaptein of Admiral en dergelijke.
Van een Ford conducteur of een Opel postbode of Vuilnisman had men nog nooit gehoord kwamen niet voor en zullen ook noit voorkomen

joost | 2-10-2016
@Roelof/G 81. Eerder een Bedford?

Een prachtig plaatje van de Haagweg. Ook achter de 51-80 misstonden die Limburgers zeker niet. Opmerkelijk waren de raampartijen bij de Limburgers aan de balconzijden. De motorwagens hadden een breed raam in het midden met twee smallere aan weerskanten daarvan. De aanhangrijtuigen hadden in het midden een smal raam met aan weerszijden bredere. Precies andersom dus.

Jan den Dulk | 1-10-2016
Mooie foto uit de oude doos. Achter de fotograaf ligt geen park, daar staan huizen met winkels eronder. Achter de vrachtauto aan de overkant, ligt Park Hofrust, er daar stond ook oude Raadhuis.

Hansje | 1-10-2016
De Amerikaan rechts is denk ik een Dodge Polara.Red Tax kocht er een vloot van .De vrachtwagen is een International R-serie,dus al een paar jaartjes oud.
Als kinderen gingen we vaak kastanjes rapen in een of ander park dat dacht ik rechts van fotograaf lag.

Roelof/G 81 | 1-10-2016
Kan het een Theems zijn ?

Hans | 1-10-2016
De rails lagen hier een aardig eindje uit elkaar. Dus ook een lang overloopspoor. Het wegverkeer kon de trams zowel links als rechts inhalen.

Wie herkent de ietwat scheve amerikaan rechts? Hij is net een geparkeerde Borgward voorbijgereden. Aan de overkant een Ford Consul langs de stoep. De voorkant van de vrachtwagen daarachter komt me bekend voor, maar ik kan hem niet zo gauw thuisbrengen.


Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4774


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 10 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!