Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-2-2018, 20:32 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Station Westlandsche Stoomtramweg-Maatschappij Loosduinen, 1906
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe
uitsnede 1uitsnede 2

Haagse_Meester | 25-10-2016
Het stationsgebouw stond best nog een eind bij het hoofdgebouw vandaan, bij de huidige Rú Paréstraat, niet direct aan de overkant. Dat pand heeft geen binding met de WSM!

Jan van Staalduinen | 25-10-2016
Toen ik in 1968 in de WSM-villa werkte en de tramdienst met een stoom- en blokkendozen rit werd beëindigd stond aan de overkant het huisje, dat er ook nu nog staat en ook toen al lang geen station meer was. Het werd bewoond door chef Stationsdienst van der Lugt. Het merkwaardige is, dat het huidige gebouwtje maar zijdelings lijkt op dat op de foto. Is het ooit na schade herbouwd o.i.d.?

Haagse_Meester | 25-10-2016
@B. Alberda: dank voor de correctie, als je dingen vanuit het geheugen opschrijft kunnen daar fouten in zitten (ik heb het boek over Bernard, maar dat zit in een doos waar ik nu niet (makkelijk) bij kan)

B. Alberda | 25-10-2016
Een kleine correctie: Bernhard groeide op in Bomst, wat in de Pruissische tijd altijd bij de provincie Posen gehoord heeft. Pommern ligt noordelijker. Na WO 1 is slechts een restje Posen waaronder Bomst bij Pruissen blijven horen, en dat laag aan de westkant en dus in West-Pruissen, niet Oost-. Niet voor niets heette de provincie in het interbellum: ` Provinz Grenzmark Posen-Westpreußen`.

Daarnaast verdient het de vermelding dat ondanks de titel Prins van Lippe, de titel Graaf van Biesterfeld van z`n moeder afkomstig ook een grote rol in z`n adelijke waarde heeft gespeeld. Niet voor niets heeft z`n moeder veel invloed gehad in het reilen en zeilen van Bernhard. Wellicht dat hij daardoor z`n rol als Prins-Gemaal toch stiekem ook kon waarderen.

Haagse_Meester | 25-10-2016
Correct, Lippe-Biesterfeld kwam pas na 1937 in zwang, toen "onze" (toen nog) Prinses Juliana met `haar` Bernard trouwde. Bernard was van adellijke huize, zijn oom was vorst van een redelijk stuk land rondom Detmold, niet ver van Bielefeld. Bernard zelf kwam uit Pomern (Oost-Pruisen), een stuk wat nu bij Polen hoort. Na Juliana en Wilhelmina liep ook het Nederlandse volk met um weg. En dat was nog vóór de oorlog. Pas later bleek dattie best wel een schavuitje was, Juliana heeft heel veel met de mantel der liefde bedekt... Maar ja, kun je dat Bernard verwijten, hij was opgevoed in een tijd dat de Duitse Landadel nog heerste en had moeite met het open karakter van z`n vrouw als Vorstin.

Tot zover dit vorstelijke intermezzo

Het stationsgebouw van Loosduinen (tot 1923 zelfstandig!) is na stopzetting v/d tramdienst gesloopt om ruimte te maken voor de uitbreiding v/d busgarage, ex stoomtramremise/rijtuigloods/werkplaats. WSM opvolger (Z)WN heeft dat complex rond 1980 naar nieuwbouw in Houtwijk verhuisd en nu staat hier een woonwijk.

Hans F | 25-10-2016
In die tijd heette de Lippe-Biesterfeldweg nog Stationsweg.

MikeV | 24-10-2016
HGA 7.00269
Lippe-Biesterfeldweg, station Loosduinen gefotografeerd t.g.v. het 25-jarig bestaan van de ... Lokaalspoorwegen en Tramwegen ... september 1906 (de Westlandsche Stoomtramweg-Maatschappij is opgericht in 1881)

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4571


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>