Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Bad en Zweminrichting Mauritskade, poststempel 3 januari 1902
ansichtkaart uit de collectie van Dick Gilijamse
foto later bijgeplaatst, zie reactie MikeV d.d. 3-12-2016

Frans van Zoest | 4-12-2016
Ja nou, ook ik heb daar leren zwemmen met die kurkgordels om en later mocht in het echte diepe. Vanaf de Jan van Nassauschool aan de Gouwestraat op het fietsje over het Spui en Parkstraat, dwars door het toen al drukke verkeer heen, wekelijks naar schoolzwemmen. Inderdaad na afloop witte bikken halen als je centen had bij die sigarenzaak of een stuk stokbrood bij de bakkerij die daar ook tegenover was. In het zwembad werkte toen een gast en die werd door iedereen "Goofy" genoemd. Hij liep de hele dag te zwabberen bij de kleedhokken en te brullen dat je moest opschieten, hij kon ook wel eens link worden als wij te bijdehand werden, dan moest je echt pleitheiden gaan.

Hans de Haas | 4-12-2016
Dit bad heb ik vele malen van binnen gezien, soms tot vervelens toe! Mijn vader was een groot zwemkampioen en trainde vele malen per week. Zaterdag of Zondag in het Bosbad in het Bezuidenhout waarna een bezoek volgde naar mijn grootouders in de van Imhoffstraat. Woensdag middag in de Mauritskade en Donderdag avond in de Regentes. Soms waren er ook dagen dat we `s Morgens om 7 uur in de Regentes waren, maar dat vond ik veel te koud en stond ik daar meestal inde de warme douche!

HansR | 4-12-2016
Zwemmen in de Mauritskade en dan bedoelde je het zwembad.
Vrij zwemmen met vriendjes (meisjes/jongens gescheiden) en schoolzwemmen. Je liep dan inderdaad over die ijzeren brug zonder besef van het bijzondere ervan. Na afloop snoep kopen bij de tegen over liggende sigarenzaak, die tot de familiekring behoorde en in die tijd een belangrijke bron van inkomsten had van het zwembad publiek.
Ik vraag mij nu af hoe het zat met dat gescheiden M/V zwemmen.
Het staat bij namelijk bij dat je ook wel eens zwom met meisjes, wat je veel leuker vond. Maar misschien dat ik het e.e.a. verwar met andere zweminrichtingen.

Otto Dijkstra | 4-12-2016
Dat was op zaterdag.

Otto Dijkstra | 4-12-2016
Winter 1957-`58, zesde klas lagere school: vanuit het Bezuidenhout `s morgens om een uur of kwart voor acht met lijn 4A naar de Prinsessegracht en overstappen op lijn 5 naar de Mauritskade. Soms lopen naar de Lvnoi en dan met lijn 7 naar de Javastraat. Passeren dan de Raamweg en zie A500`en en A600`en (spitsdiensten, was kennelijk geen plek op Malieveld) rangeren bij de Carel v. Bylandtlaan. Half negen in het water. Meiden en jongens apart, elk een eigen bad. Om een uur of tien in klasseverband via Plein 1813 weer lopen naar de Javastraat en dan met lijn 7, in een misselijk makende PCC (door de combinatie zwemmen in chloorwater, lege maag en schommelen van de tram) naar de Lvnoi hoek Theresiastraat en door de Sillestraat naar school (weer lopen). Dan nog twee uur les... Vijfdaagse (werk)week, wat is dat....

Hendrik Prinsen | 3-12-2016
Er was nog een bijzonderheid, of niet, aan het oude zwembad, het moest van tijd tot tijd schoongemaakt worden, en moest het oude bad leeg. Het water lozen was geen optie, het warme water is het duurste voor het zwembad dus dat hoefde ook niet, onder het oude bad zat een reservoir waar al het water werd opgevangen en op tempratuur gehouden. Dit was eigenlijk niet echt nodig omdat het reservoir als een grote thermosfles dienst deed. Hierdoor nam het leeglopen en vullen weinig tijd in beslag, en was het bad snelweer in gebruik.

Hansje | 3-12-2016
Ik weet niet meer op welke school ik toen zat,maar in de vroege 60er jaren werdt de klas met een HTM bus naar het zwembad gebracht.
Ik was nog geen bekwame zwemmer,dus moest met een binnenbandje om mijn middel rond ploeteren.
Dan met de tram terug naar school.

MikeV | 3-12-2016
Het zwembad werd in 1883 gebouwd aan de westkant van de Noord-Singelgracht, de huidige Mauritskade, en had een eigen waterbron. Het werd ook het eerste zwembad in Nederland met gezuiverd water.
Om het zwembad te bereiken moest men de singelgracht oversteken via de Zwembadbrug, die in 1882 door IJzergieterij De Prins van Oranje werd gemaakt. Het gebouw had toen een eclectische gevel. De bakstenen gevel werd in de 20ste eeuw gepleisterd.

In 1997 werd het oude zwembad gekocht door Hans van Os, die het gebouw wilde laten restaureren. Het gebouw bleek echter te bouwvallig en in 2007 werd het afgebroken en kwam er een veiling om de inventaris te verkopen. De gietijzeren bogen en pilaren werden behouden en zijn in het nieuwe gebouw aangebracht, de dakspanten werden nagemaakt en er kwam weer een glazen dak. In plaats van 2 meter breed is het glazen dak nu 8 meter breed.
Op de plek van het oude zwembad werd boven een tweelaagse parkeerkelder een fitnesscomplex gebouwd onder leiding van de Haagse architect Thijs Drenth. Caesar Fitness & Spa Resort exploiteert het complex. De bouw liep vertraging op omdat het Panorama Mesdag door de bouw van de parkeerkelder dreigde te verzakken. In 2010 werd die verzakking ongedaan gemaakt en het Panorama gestabiliseerd waarna de bouw kon worden voortgezet.
Het complex heeft een centraal gelegen zwembad (29 graden), daaromheen zijn sauna`s en ruimtes voor onder meer fitness en schoonheidsbehandelingen. De Mauritskade werd in december 2013 heropend.

(heb nog een oude foto ... zal die naar de webmaster sturen)

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8442


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 15 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!