Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Vlierboomstraat gezien vanaf de Appelstraat, rond 1939
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


Henk Polman | 3-7-2017
Ik ben op zoek naar Thea Goris, zij is de jongste dochter van Jan Goris en E.E. Goris-Polman, de zus van mijn vader, Evert Polman.
Jan was juwelentekenaar en had volgens mij ook een winkel in de Vlierboomstraat. Ik herinner me nog dat wij als kind er `s zondags- `smiddags wel op bezoek gingen, eerst vanuit de Vreeswijkstraat, waar ik geboren ben, later vanuit de Spionkopstraat.In 1951 is het gezin naar Australië geëmigreerd eerst schreef mijn moeder met hen maar toen zij overleden was heb ik dit overgenomen, het laatste met mijn neef Henk ( Hank ). Maar plotseling kreeg ik geen antwoord meer, ik neem aan dat hij overleden was, geboren in 1931. Van mijn nicht Thea, (Dorothea) heb ik geen gegevens, maar als zij nog leeft zou ik graag met haar in contact komen. Bij voorbaat dank. Henk Polman.

Hans de Haas | 10-12-2016
Bij nader inzien ga ik toch voor 1937-1939 als datum, mede gezien het aantal antennepalen op het dak. Later zijn er palen tegen de achtergevels geplaatst op het kolenhok. Overigens was de ideale lengte van de antenne 16 meter, een kwart van de golflengte voor middengolf. Rechts op de foto steekt een gebouw boven het dak uit, dat is een school, tegen die school is een uitsteeksel te zien van een lichtbak. Deze zat bij de hoek Frambozenstraat en was voor Van Zanten Kolen. Direct na de oorlog is deze verdwenen. Op een stuk van 100 meter zaten 3 kolenhandelaren, Bos, Paalvast en van Zanten.

Wout Verspuij | 10-12-2016
 quote:

Kees de Ridder | 10-12-2016
Ik ben niet technisch, maar ik herinner me als kind dat onze radio mede geluid gaf door een zg. binnenantenne, die de hele kamerlengte besloeg ( stofnesten noemde mijn moeder ze ), tegen het plavond hing en pas verdween toen ze de radio van de Duitsers moest inleveren.

Klopt, wanneer er geen mogelijkheid was een buitenantenne te installeren werd dat ook binnen gedaan. Inderdaad dan ook zo hoog mogelijk in de kamer, dus tegen het plafond. Bij hoge woningen (2e of 3e etage) lukte dat redelijk tot goed voor de sterke zenders. Bij lage woningen werd het wel kritisch. Maar buitenlandse zenders werden in beiden gevallen minder of helemaal niet ontvangen. Dus zorgden de hoge buitenantennes uiteraard voor de beste ontvangst kwaliteit.

Kees de Ridder | 10-12-2016
Ik ben niet technisch, maar ik herinner me als kind dat onze radio mede geluid gaf door een zg. binnenantenne, die de hele kamerlengte besloeg ( stofnesten noemde mijn moeder ze ), tegen het plavond hing en pas verdween toen ze de radio van de Duitsers moest inleveren.

Wout Verspuij | 9-12-2016
 quote:

Voogd | 9-12-2016
Wat zijn al die uitsteeksels op de daken?

Dit zijn, volgens mij, de masten voor radio antennes. Hiermee werden de AM Zenders (Amplitude Modulatie) Korte-, Midden- en Langegolf ontvangen. Tussen de masten zijn draden gespannen die verbonden waren met het radiotoestel. Dit alles voor de komst van de FM Zenders. Het advies destijds was, hoe hoger de antenne hoe beter de ontvangst. Ook werden de draden wel tussen de schoorstenen gespannen.

htmpcc | 9-12-2016
@Voogd: `Uitsteeksels` zijn langdraad-antenne`s voor de toenmalige radio-ontvangst.
Deze verdwenen snel van de daken begin 2e Wereldoorlog.

Opname is van rond 1938.

Voogd | 9-12-2016
Wat zijn al die uitsteeksels op de daken?

Cornelis | 8-12-2016
volgens Haagse Beeldbank ca. 1940

pduvekot | 8-12-2016
Op de andere zijde van de reclamezuit NILLMIJ stonden de namen NEZIFO en NEZAM door elkaar heen, die afwisselend oplichtten in rode en blauwe neon.
P.S. het lijkt wel of ze met de linker stoep bezig zijn: er ligt allemaal zand en ik zie bandensporen van (kinder-)wagens...??

Hans de Haas | 8-12-2016
Foto is van na de oorlog en 1947 of 1948. Verderop voorbij de Frambozenstraat is het middenplantsoen in aanleg. Dit is goed te zien als de foto vergroot wordt.

Hans de Haas | 8-12-2016
Deze foto zal iets eerder zijn genomen, zo ongeveer tussen 1937 en 1939. De bomen zijn nog zo dun en het middenperk is nog niet geasfalteerd. Dat asfalt is in de hongerwinter in de kachels verdwenen en opgestookt. Ook de bomen vielen ten prooi aan de kachel. Herstel van dit alles was in 1947, dus mogelijk is dit later genomen. Ik heb daar gewoond van 1942 t/m 1968.

pduvekot | 8-12-2016
Op de straat links zie de schaduw van het torentje van dat gebouw met daar bovenop een ijzdren constructie met reclame voor de NILLMIJ (denk ik)

pduvekot | 8-12-2016
Volgens mij is de foto genomen vanuit het bovenhuis bovven het postkantoor Appelstraat

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    1017


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 14 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!