Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Werkwagen 36 remise Frans Halsstraat, ca. 1962
foto van Kees Waakop Rijers uit de collectie van Wim Vink


erven sleeboom | 25-2-2017
 quote:
Rinus | 25-2-2017 Ik geloof namelijk niet in irrationeel handelende vervoersbedrijven.
Ik ook niet hoor. En dat politici de beslissingen van de gezaghebbende tramtechneuten in de jaren twintig hevig stuurden geloof ik ook niet zo. De tramdirecteuren, toen bijna allemaal met een technische achtergrond, hadden een sterke positie.
Qua NMVB: de bruikbare onderdelen van de standaardwagens konden nog lang mee, dat is wel gebleken. Blackpool: Het is waar dat er een trambedrijf gaande moest worden gehouden in een land dat geen tramindustrie meer had. Er zijn bewonderenswaardige dingen gedaan, maar het leidde niet altijd tot kwalitatief hoogwaardige trams en dit bedrijf is niet representatief voor de ontwikkelingen in Europa. GTL: de slijtage door de leeftijd speelde toch wel een rol, maar ook hier kon de industrie niets meer bieden op PCC-gebied. En de motoren hebben zo ongeveer het eeuwige leven...
En die cijfermatige onderbouwing... ja, hadden we die maar...

Hans Klomp | 25-2-2017
Zeker geen irrationele vervoersbedrijven, maar politici die moeten inschatten wat in de publieke opinie haalbaar is.
Dat is nu zo en was eind jaren 20 ook zo.

Rinus | 25-2-2017
Dank voor alle info door de voorgaande posters, hoewel ik nog altijd benieuwd ben naar vergelijkende cijfers. Ik geloof namelijk niet in irrationeel handelende vervoersbedrijven.

Een paar opmerkingen:

"De standaardwagens van de NMVB waren nog helemaal niet oud toen ze hun onderdelen doneerden aan de serie S, die dan ook goed heeft voldaan."
Ik heb mijn (franstalige) bronnen er op na geslagen. Daar wordt gesproken over structurele problemen met de houten motorwagens van het type standaard. Voorts kwamen vele in slechte toestand (overbelasting) uit de oorlog. Vandaar de "vernieuwbouw" naar S. Vele wagenbakken zijn trouwens hergebruikt als aanhangers voor de kust.

"Het eindeloze geknutsel in Blackpool neem ik helemáál niet serieus."
Blackpool was/is geen hobby.museum bedrijf. Men heeft op deze manier wel het laatste trambedrijf in leven kunnen houden. Geld voor nieuwbouw waarvoor men ook in het buitenland had moeten aankloppen, was er niet. Dat bepaalde producten, zoals de 761 & 762 met een soort bus carrosserie er merkwaardig uitzien moet ik toegeven. Dat de OPO`s aan doorzakverschijnselen gingen lijden is duidelijk. Dat elke tram er uiteindelijk anders uitzag op details, lijkt strijdig met efficiente, maar feit blijft dat dit bedrijf zin broek zelf heeft opgehouden. Ik neem de mensen van de werkplaats dus wel degelijk serieus.

"Geen wonder dat de HTM een GTL-crisis heeft meegemaakt die met (ook al oude) PCC-onderdelen uit Brussel, Marseille en San Francisco moest worden opgelost. "
Dat laatste geeft al aan dat het probleem niet kan liggen aan de ouderdom van de Haagse B3 draaistellen, omdat uiteindelijk nog oudere onderdelen zijn gebruikt om de gereviseerde B3`s (ex-1200 / 1300 / 2100) te herstellen. De motoren zelf kunnen zeer lang worden hergebruikt, zo heb ik uit betrouwbare bron vernomen.
De keuze om de draaistellen + motoren te gebruiken voor de vervolgseries na de 3001-3065 werd, als ik het goed zie, bepaald door de overweging dat die onderdelen hergebruikt konden worden, en de nieuwbouw + hergebruik goedkoper bleek dan het eerdere idee van de ombouw van de 1300+2100 tot gelede tram.

Zelf geloof ik niet zo in de stelling dat een Ombouwer zo sterk is als zijn oudste onderdeel (de gereviseerde middenbak). Zonder cijfermatige onderbouwing geloof ik ook niet in het irrationale van deze beslissing.

Hans de Haas | 25-2-2017
Economische lees praktische!

Hans de Haas | 25-2-2017
 quote:
Bij de bouw van de GTL8 is er ook wel erg veel gebruik gemaakt van bestaande onderdelen ...


Dat had een economische reden omdat er ook nog een hele vloot PCC`s in dienst was en men het onderhoud zoveel mogelijk wilde standaardiseren.

erven sleeboom | 25-2-2017
 quote:
Hans Klomp | 25-2-2017 Daaruit blijkt dat men oorspronkelijk van plan was alle 3-ramers én ook de Laagdakkers om te bouwen.
Mooi plan, dat door de economische crisis werd verijdeld. De resterende drieramers waren al gauw steeds minder nodig. De 102-150 reden niet veel meer en de laagdakkers 151-168 kregen nog wel balkondeuren, maar verder geen verbouwing. De 200 werd geen dubbellange ombouwerombouwer, maar kreeg als troostprijs wel sterkere motoren en een nieuw interieur.

Hans Klomp | 25-2-2017
Via de website Delpher vond ik in de krant Voorwaarts - sociaal-democratisch Dagblad van 22-03-1929 nog een interview met de directeur van de HTM over de verbouw.
Daaruit blijkt dat men oorspronkelijk van plan was alle 3-ramers én ook de Laagdakkers om te bouwen. Bovendien wordt het verband gelegd met de komst van Emr. 821-830 die het mogelijk maken trams uit de dienst te halen voor deze ombouw.

erven sleeboom | 25-2-2017
Een trambedrijf wil graag nieuwe trams (beter voor de exploitatie, maar ook voor een modern imago), terwijl de oude niet meer voldoen, maar toch nog niet versleten zijn. De standaardwagens van de NMVB waren nog helemaal niet oud toen ze hun onderdelen doneerden aan de serie S, die dan ook goed heeft voldaan. In Brussel gaven ze veel tweeassige trammetjes een nieuwe wagenbak (serie 9000) of ze maakten er gelede wagens van (serie 4000). Grappig maar beroerd spul, want de slechte rijeigenschappen bleven gewoon hetzelfde. Het eindeloze geknutsel in Blackpool neem ik helemáál niet serieus.
De Haagse GTL 3066-3100 bevatten nog relatief nieuwe motoren en draaistellen uit de series 1300 en 2100, maar twintig 3100`en kregen tien jaar later nog onderdelen (van de 1200`en) die op dat moment 30 jaar oud waren. Geen wonder dat de HTM een GTL-crisis heeft meegemaakt die met (ook al oude) PCC-onderdelen uit Brussel, Marseille en San Francisco moest worden opgelost.
Dan heeft de HTM het met de ombouwers best goed gedaan, al werden die in de jaren vijftig erg moe...

Betweter | 25-2-2017
Bij de bouw van de GTL8 is er ook wel erg veel gebruik gemaakt van bestaande onderdelen ...

Hans Klomp | 25-2-2017
Bij een besluit tot nieuwbouw of verbouw speelt/speelde vaak mee dat voor nieuwbouw de politiek de beslissing dient te nemen. Dit speelde zeker bij een, de facto, gemeentelijk bedrijf als de HTM. Verbouw was dan een besluit wat vaak gemakkelijker lag.

Rinus | 25-2-2017
Ik ben nu wel benieuwd of er cijfers zijn m.b.t. kosten van de ombouw/revisie in vergelijking tot de aanschaf van een nieuwe 800.
Nieuwbouw op basis van bestaande onderdelen is namelijk niet uitzonderlijk. Zo bouwde de NMVB/SNCV maar liefst 193 S-motorwagens op oude draaistellen, en gebruikmakend van andere onderdelen. Trams die tot 1988 in de normale dienst hebben gereden.
Een ander voorbeeld: Blackpool die haast eindeloos wagens uit de jaren 1930 bleef reviseren, al dan niet voorzien van een compleet nieuwe carrosserie.
M.b.t. de stelling dat nieuwbouw meer voor de hand zou hebben gelegen zou ik financiele gegevens erg interessant vinden.


Betweter | 25-2-2017
Een Ombouwer rijdt soepeler, waarschijnlijk vooral door de slingerhandrem. En de kortere radstand zal zeker ook een rol spelen.

erven sleeboom | 24-2-2017
Vertel. Wat is het verschil?

Betweter | 24-2-2017
De Ombouwers zijn nog steeds hele leuke trammetjes. Persoonlijk vind ik Ombouwers prettigere voertuigen dan 800`en, zowel vanuit bestuurders- als vanuit reizigersperspectief

Ad | 24-2-2017
Je hebt gelijk [ook wat betreft de waarom de ombpuw). Dit was slechts een rekenkundig grapje

erven sleeboom | 23-2-2017
Ik vergat nog dat ook het interieur nieuw was.

erven sleeboom | 23-2-2017
Laten we zeggen hoogstens 50%.
De middenbak met de zijramen en het centrale deel van de lichtkap zijn afkomstig van de 45. Nieuw zijn: de beide balkons met de doorgetrokken lichtkap, het tweeassige onderstel, de complete elektrische installatie inclusief de motoren en de schakelkasten.
Je kunt je afvragen of de HTM er verstandig aan deed de oude drieramers als basis te gebruiken en of er niet beter compleet nieuwe trams type 800 besteld hadden kunnen worden. Qua kosten maakte het niet veel uit en een nieuwe ombouwer is zo sterk als zijn oudste onderdelen, die dus al enkele decennia oud waren bij de bouw in 1930.
Wat niet wegneemt (begrijp me niet verkeerd) dat de ombouwers héle leuke trammetjes waren...

Ad | 23-2-2017
Ik kwam pas de foto tegen van de kruisende trams van lijn 1 en 4 op het kruisnkje Vleerstraat - Westeinde. De lijn 1 was de 45 waarvan dus zo`n 80% in de 36 zit

joost | 23-2-2017
@Henk Boshuyzen. (Deel van) tekst van de website uit de link:

Op 2 mei 1942 had het motorrijtuig 36 een aanrijding met een melkauto op de Laan van Meerdervoort.

Ook in juli 1958 een aanrijding met een melkauto. Nu in de Torenstraat. Toeval? Of had de 36 het op melkautoś voorzien?

https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1242903573


Henk Boshuyzen | 21-2-2017
Geschiedenis van de 36 hier:
http://www.museumtrams.nl/motorrijtuigen-2-assig.html
Iets naar beneden scrollen.

Geurt Borsboom | 21-2-2017
In het weekend van 18 februari 2017 stond de 36 op nieuwe aspotveren en liet hij op het remiseterrein zien, dat het gigantische herstelwerk zo goed als voltooid is.

joost | 21-2-2017
@Fordje 36. Nee. Fordje 45.

Zie : https://www.htmfoto.net/100jaarelektrischetram/Fordjes.php

Fordje 36 | 21-2-2017
Is deze ombouwer 36 het voormalige Fordje 36?

Hans de Haas | 20-2-2017
De 36 is er eentje met een rijke historie. Is dikwijls ingezet als sleepwagen voor het afvoeren van afgedankt materieel, in de oorlog veel gebruikt voor het vervoer van Duitse militairen en weet niet meer voor wat voor inzet dan ook. Ben hem dikwijls tegen gekomen op diverse foto`s. En nu nog steeds te zien in de Frans Halsstraat, laten we zeggen terug op het honk.

pduvekot | 20-2-2017
Zie ook een dierbare foto uit mijn jeugd: https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1309457950

Museummedewerker | 20-2-2017
Ombouwer 36 was, is en blijft een mooie tram. Aan het gebouw is in de loop der tijd het nodige "verspijkerd". Goed te zien is dat de bovenleiding toen een stuk hoger hing dan tegenwoordig. Op deze foto is de doorvoer van de bovenleiding gepositioneerd aan de bovenzijde van de remisedeuren. Tegenwoordig hangt de bovenleiding vlak onder het bovenste scharnier van de remisedeuren. Dat scheelt al snel een meter!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6860


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 3 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!