Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Forse aanrijding Kromhout- of AEC-bus in 1961, maar waar?
krantenfoto uit de collectie van Ton van der Smaal


Hendrik Prinsen | 13-11-2017
ff een tip, kijk eens bij Google Maps, hou de Ctrl toets ingedrukt en kantel het beeld met de muis in elke gewenste stand en hoogte

Hans (Zoef) | 13-11-2017
Ik vergeet nog een belangrijk punt te vermelden, bekijk de stand van de bus, dan staat deze niet geheel haaks op de Conradkade, maar net in het begin van de bocht naar links.

Hans (Zoef) | 13-11-2017
Het meest logische scenario bij dit geval is simpel te verklaren en dan klopt het ook met de foto en de posities van de voertuigen. Iemand met een iets te zware rechtervoet maakte vanaf de Ieplaan een iets te sportieve bocht richting de Houtrustbrug en raakte hem toen kwijt en kwam een bus tegen die uit tegengestelde richting kwam. Het eindigde op het kruispunt met de Houtrustweg. Trek alle lijnen door, dan is dit het laatste stukje Segbroeklaan tot de Houtrustbrug. Wie gaat gaten schieten in deze verklaring?

Rinus | 13-11-2017
Het lijkt op het Caltex gebouw, maar ik betwijfel of dit wel die locatie is.
Vergelijk de overzichtsfoto van de Segbroeklaan zomer 1961: haagsebeeldbank 6.03793
1) Om het Caltex gebouw te zien zoals op deze foto zou je volgens mij in het diagonaal lopende deel van de Segbroeklaan moeten staan. De weg die we hier zien staat echter haaks op het gebouw in de achtergrond.
2) In de ruiten van de bus zie ik vooroorlogse bebouwing gespiegeld. Voor zover dit de bebouwing op de Hanenburglaan zou kunnen zijn, dan zouden daar in 1961 reeds de flatgebouwen langs de Segbroeklaan zichtbaar moeten zijn.

Charles | 13-11-2017
Volgens het KNMI was 16 januari 1961 een koude winterdag, zonder neerslag. Dus hagel of sneeuw kan het niet zijn en glassplinters is dan het meest aannemelijke, wat naast de bus ligt.
Dat houdt in dat de auto met een forse klap tegen de achterkant van de (stilstaande?) bus moet zijn geklapt.

Maar het zou een krantenfoto zijn, dan moet daar toch ook tekst bij hebben gestaan? En in welke krant stond dan deze foto? Haagsche Courant wellicht?

erven sleeboom | 12-11-2017
 quote:
MikeV | 12-11-2017 Aangezien JFK pas 4 dagen na deze aanrijding ge´naugureerd werd, kan het nog geen pres. Kennedylaan geheten hebben,
Het was niet zijn inauguratie waardoor hij eigen straatnamen ging verdienen (waar is het Carterstraatje, de Clintonplein, het Bushplantsoen, de Obamaweg?), maar de moord op 22 november 1963. Pas daarna kwam een golf van JFK-lanen over Nederland.

MikeV | 12-11-2017
Weet wel dat de Segbroeklaan, zeker in die tijd, uitnodigde om het gaspedaal flink in te drukken. Het zicht op de kruising Segbroeklaan/Ieplaan was in die tijd uitstekend te noemen, dus dat kan de oorzaak niet zijn:
zie HGA idnr. 2.04109

Kan mogelijk zijn dat de automobilist gedacht heeft:"ik kom van rechts" en de `niet zichtbare auto` mobilist:"ik rijdt op een voorrangsweg".
Dan kan de klap hard zijn. De vermeende ijzel, kan ook glassplinters zijn, want zo te zien liggen diverse ruiten er bij de aangereden auto uit.

De automobilist uit de Ieplaan kon met gemak de bus van rechts aan zien komen, dus vermoed toch dat de bus daar toevallig op de andere rijbaan reed, de auto door de klap van de aanrijding ook tegen de achterkant van de bus is aangekomen (kapot spatbord) en de bus heeft voorkomen dat de auto, over het fietspad) het Segbroekpark in was gestuiterd.

trammetje | 12-11-2017
Lijn 21 later lijn 4 reed over de Sportlaan en lijn 32 reed via de Segbroeklaan

MikeV | 12-11-2017
 quote:
erven sleeboom | 11-11-2017
Zo reed lijn 32.
Maar... weet iemand hoe de Pres. Kennedylaan toen heette?

Voorheen heette het Stadhoudersplein (zie kaart Bert Kempff):
https://www.honderdprocenthaags.nl/algemeen/tonen2.php?pagina=1358804802

Het plan Dudok was in 1961 al voor een groot deel gerealiseerd en de nieuwe Segbroeklaan incl. verbouwde Houtrustbrug al klaar, incl. het verlengde daarvan (weg ten zuiden van het vrm. Stadhoudersplein) richting Stadhouderslaan. Aangezien JFK pas 4 dagen na deze aanrijding ge´naugureerd werd, kan het nog geen pres. Kennedylaan geheten hebben, maar zal het waarschijnlijk de oude naam nog gedragen hebben "Stadhoudersplantsoen".

Wil Veltman | 12-11-2017
Of de buschauffeur heeft niet in zijn spiegeltje gekeken bij achterruit rijden, als je goed kijkt zie je volgens mij nog remsporen van die dubbele montering !

GJ de Groot | 12-11-2017
@Erven Sleeboom
Volgens het gemeentearchief tot in 1964 de hoofdbaan van het Stadhoudersplantsoen tussen de Conradkade en de Johan de Wittlaan. (http://hgapubliek.hosting.deventit.net/resultaten.php?nav_id=1-1&zoekvraag=152&result_type=soorten&beschrijvingssoorten[709762987]=709762987&form-action=resultlist&sortfield=&total=223&name=Haagse straatnamen)

erven sleeboom | 11-11-2017
 quote:
MikeV | 11-11-2017 De bus staat op de weg (keurig netjes in zijn eigen brede rijbaan) alsof hij vanaf de pres.Kennedylaan, over de Houtrustbrug de Segbroeklaan op is gekomen.
Zo reed lijn 32.
Maar... weet iemand hoe de Pres. Kennedylaan toen heette?

erven sleeboom | 11-11-2017
Lijn 21 (niet 4) reed over de Sportlaan.
Het moet lijn 32 zijn.

pduvekot | 11-11-2017
Ik denk langs de weg achter bus een bushalte te zien. Is dit een aanknopingspunt? Welke buslijn is t dan? Volgens mij reed lijn 4 over de Sportlaan en reed de NS met een ander type bus over de Segbroeklaan.

erven sleeboom | 11-11-2017
16 januari 1961 kan nog net, want in februari 1961 werd de hele serie 34-75 verkocht aan De Jong in Rijsoord (serie 201-242).

Betweter | 11-11-2017
@trammetje: oog voor detail, heel goed! Niks kleintje dus :)

MikeV | 11-11-2017
@Cornelis + @Hendrik Prinsen + @trammetje

Ik ga ervan uit dat de datering van de foto (16 januari 1961) juist is.

-De nieuwe Houtrustbrug is op 29-11-1958 door burgemeester mr. H.A.M.T. Kolfschoten feestelijk geopend, dus we kijken naar de nieuwe Houtrustbrug met rechts het Caltex- later Chevron gebouw aan de Conradkade

-De bus staat op de weg (keurig netjes in zijn eigen brede rijbaan) alsof hij vanaf de pres.Kennedylaan, over de Houtrustbrug de Segbroeklaan op is gekomen.

-De nieuwe, direct na WOII aangelegde, Segbroeklaan was- en is een brede laan met brede rijbanen, anders dan de Sportlaan die veel smallere rijbanen had- en heeft.

-De auto is aan de linkerkant (bestuurderskant) vol geraakt (getuige de schade en de leeggelopen achterband).

-Was de auto uit de Ieplaan gekomen en had`ie b.v. linksaf richting Fahrenheitstraat gewild, dan was de auto rechts (bijzitterskant) geraakt. Had de auto vanaf de Ieplaan b.v. rechtsaf richting Houtrustbrug gewild, dan had de bus hem niet geraakt ..... of, wanneer de auto door gladheid in de bocht rechtsaf was doorgeschoten ˇˇk aan de rechterkant (bijzitterskant) of mss zelfs frontaal geraakt, maar niet links zoals op de foto is te zien.

==================

Mijn conclusie na deze uitvoerige uiteenzetting ....

-Of de auto kwam vanaf de Houtrustweg, wilde linksaf de Houtrustbrug op en werd door de bus vol aan de bestuurderskant geraakt.

-Of de auto kwam toch uit de Ieplaan, werd vol aan de bestuurderskant door een andere auto gegrepen werd, die richting Houtrustbrug reed. Tijdens deze forse aanrijding raakte de auto op de foto dan ook nog eens de bus op de andere rijbaan op het achterspatbord. Die mysterieuze auto, die frontaal toch ook flink in elkaar moet hebben gezeten, is dan op de foto niet te zien.

(kruising Fahrenheitstraat is te ver weg, dan had je het Caltexgebouw nooit kunnen zien)

trammetje | 11-11-2017
Dit is een Kromhout uit de serie 34-75 kijk er zit geen nooddeur aan de zijkant en het is Sportlaan nog de oude Houtrustbrug later is daar een nieuwe gebouwd to Segbroeklaan

Betweter | 11-11-2017
@Erven: het zou een "kleintje" (Kromhout TB 50, 1-20/201-225) kunnen zijn ...

Haagse_Meester | 11-11-2017
Mijn eerste reactie was het `nieuwe` (en nu oude en gesloten) stadhuis in Rijswijk, dus de Generaal Spoorlaan. Bij nader inzien is dat niet mogelijk, dus Sportlaan is wel zo aannemelijk. Echter, ik denk dat de kruising met de Fahrenheitstraat een betere kandidaat is als plaats v/h ongeval. Op de plek waar de bus staat moet de bocht richting Houtrustbrug nog beginnen. Bij de Ieplaan is die bocht al duidelijk begonnen. Zie ook de relatieve positie van bus/auto`s en de reeds genoemde witte auto op de achtergrond.

erven sleeboom | 11-11-2017
Even determineren?
Kromhout serie 34-75 of AEC serie 76-95, dat kan allebei. Maar dan is 1961 net even te laat.
De onfortuinlijke auto: Vauxhall Victor?

Cornelis | 11-11-2017
Ik onderschrijf het idee van de Segbroeklaan-Ieplaan en Caltexgebouw. Op de achtergrond komt links een witte auto aangereden, wat duidt op de bocht in de Segbroeklaan vanaf de Houtrustbrug. Aan de bevroren sneeuwrestjes op de weg te zien, was het behoorlijk glad, waardoor de bus waarschijnlijk na het remmen is doorgeslipt en de aangereden auto achter de bus terecht kwam. Zichtbaar is een politievolkswagen met halve kuip en zwaailicht op het dak.

Hendrik Prinsen | 11-11-2017
Lijk mij de kruising Segbroeklaan / Ieplaan

MikeV | 10-11-2017
De boompjes langs de weg zijn nog piepjong .... dus redelijk recent aangeplant, wat dan ook weer op de locatie Segbroeklaan/Houtrustweg zou kunnen wijzen ....

MikeV | 10-11-2017
De auto is, zo te zien, aan de bestuurderskant door de bus gegrepen en daarna langszij gedraaid. De enige mogelijkheid, zo denk ik dan, is dat de auto vanaf de Houtrustweg, linksaf de Houtrustbrug op wilde rijden en de bus, vanaf de pres. Kennedylaan komende, zijn weg op de Segbroeklaan wilde vervolgen, maar de auto niet meer kon ontwijken.

Hans (Zoef) | 10-11-2017
Het hoge gebouw rechts is het Caltex gebouw aan de Conradkade.

MikeV | 10-11-2017
 quote:
Martin van Riel | 10-11-2017
Is dit niet de Segbroeklaan iets voor de Houtrustbrug.

Dat was meteen mijn eerste gedachte toen ik de foto zag ... en toen ik daarna uw tekst las dacht ik, ben niet de enige dus die dat vermoed

Martin van Riel | 10-11-2017
Is dit niet de Segbroeklaan iets voor de Houtrustbrug. Dat hoge gebouw wat ze ziet is recentelijk afgebroken beneden op de hoek zit nu een Texaco benzinestation.

Voogd | 10-11-2017
Op de achtergrond misschien het oude provinciehuis?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7866


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 10 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!