Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 12:32 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst woensdag 21 maart 2012 om 14:13 uur, bron: www.deweekkrant.nl/de_posthoorn

Veolia eist stopzetten aanbesteding busvervoer

DEN HAAG - In kort geding heeft Veolia dinsdag het onmiddellijk stopzetten van de aanbesteding van het busvervoer geëist. En anders zestien weken uitstel. “Omdat het zo’n chaos is”, formuleerde advocaat Van Nouhuys nog keurig bij aanvang van zijn vlammend betoog.Een vol uur trappend tegen het Stadsgewest Haaglanden én stadsvervoerder HTM nam (Rottterdammer) Van Nouhuys als eisende partij geen blad voor de mond: “De meest hopeloze aanbesteding ooit..” “geen touw meer aan vast te knopen.” “Reddeloos verloren.’’ “Slechte kwaliteit van aanbestedingswerk” en “deze aanbesteding is zo aangekleed dat hij gedoemd is te mislukken en dán maar hopen op een ander parlement” waren uitspraken om te onderbouwen dat Veolia geen brood meer ziet in deze openbare aanbesteding van het Haags busvervoer.

Hier moet je vijf miljoen cadeau geven!
“Op deze consessie krijg je maximaal 27 miljoen subsidie en moet je vijf miljoen verlies nemen”, rekende hij de president van de Haagse rechtbank voor. Ferm: “En dat vijf miljoen cadeau-geven gaan we niét doen. Geen enkel commercieel bedrijf kan dat doen”, waarmee Van Nouhuys tot de kern kwam: Haaglanden handelt onrechtmatig door de busconcessie ónder de kostprijs uit te schrijven. Ook de HTM kan niet voor 27 miljoen rijden of er moet sprake van staatsststeun zijn. En we zien dat stadsvervoerders in het nauw rare sprongen maken. De RET heeft net een concessie ter waarde van 41 miljoen gepakt voor 28 miljoen. Dat is onder de kostprijs. Als de HTM zoiets ook gaat doen, waar haalt zij dan het geld vandaan? Dat moet komen uit het railvervoer of uit de gemeente Den Haag. Dat is concurrentievervalsing.” Van Nouhuys verweet HTM voortdurend informatie achter te houden; bijvoorbeeld over de staat van de verplicht over te nemen 115 bussen -waaronder ‘in de hele wereld niet meer te slijten dure aardgasbussen’. Ook had Veolia van meet af aan grote moeite met het “idioot grote aantal personeel” dat de winaar moet overnemen van HTM. Nota bene na een correctie-omlaag is dat nog altijd 383 FTE direct personeel. Mét behoud van alle rechten en plichten in het sociaal plan. “Winst maken is uitgesloten”, aldus Van Nouhuys zeker. Aan zijn eisenpakket koppelde hij nog een laatste: De tandem HTM en Q-Buzz moet uitgesloten worden van verdere deelname omdat hiermee HTM zijn kennisvoorspring verzilvert. Beste argument van Veolia: recent heeft Haaglanden de aanbestedingsprocedure gewijzigd. Van ‘uurtje-factuurtje’ is het contract overgegaan naar ‘Hier heb je 27 miljoen en zie maar dat je zo goed mogelijk het huidige aanbod benadert. “Dat laatste is geen slecht uitgangspunt. Maar zo zijn we niet begonnen. Moet we nu binnen vier weken alles weer overdoen?”’ “Eigenlijk is het grote probleem”, wist van Nouhuys, “dat het Stadsgwest een omvangrijke bezuinigsoperatie samenvoegt met een complexe aanbesteding.”

Verweer Haaglanden
Die 27 miljoen is het plafond, bracht Haaglanden een hard feit binnen de rechtszaal. “Meer geld is er niet, de citroen is uitgeperst. We moeten aanbesteden en daar zijn wettelijke termijnen voor. Uitstel is niet mogelijk.” Volgens Haaglanden schat Veolia de personeelslasten te hoog in “want boventallig personeel kan men begeleiden naar ander werk, ze staan niet de hele concessie op de loonlijst.”’ Het Stadsgwest houdt zich aan haar wettelijke plicht om de aanbesteding te regisseren “en misschien zijn we wel op de hand van Veolia. We doen ons best en dat is zachtjes uitgedrukt.” Haaglanden voelt zich een moeder tussen twee kinderen: kind Veolia doet alsof ze zielig is en kind HTM vindt dat ze zoveel vraagt. Petra van Heemskerk vatte namens de HTM de zaak samen: “Of je doet mee of je doet niet mee, maar kom daar dan niet hier over zeuren.”

Uitspraak 27 maart.
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DONDERDAG 14 DECEMBER 2017

 - Meisje zwaargewond na val onder RandstadRail - 1 reactie

 - Ingebruikname Hoekse Lijn pas in vierde kwartaal van 2018

 - Werknemers RET krijgen 6,5% meer loon


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN WOENSDAG 13 DECEMBER 2017

 - OV-reiziger actief geattendeerd op gemiste uitcheck - 7 reacties

 - Rotterdamse VVD wil opheldering over vertraging Hoekse Lijn - 5 reacties

 - Mondriaanjaar succesvol voor Den HaagGelezen: 2895 keer.