Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 16-12-2017, 20:29 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst dinsdag 16 februari 2016 om 16:03 uur. 

Tentoonstelling over de Haagse dierentuin in De Affiche Galerij

DEN HAAG - De Affiche Galerij is helemaal vernieuwd. Momenteel is er een tentoonstelling te zien over de Haagse dierentuin. In de tentoonstelling ziet u affiches van vele verschillende activiteiten die in het Moorse paleis plaatsvonden. Om een indruk te geven van de dierentuin is een aantal foto’s, prentbriefkaarten en een plattegrond in de tentoonstelling opgenomen.Den Haag had vroeger een eigen dierentuin aan de Zuid-Hollandlaan, op de plaats waar nu het Provinciehuis staat. De dierentuin werd in 1863 opgericht door het Koninklijk Zoölogisch Botanisch Genootschap van Acclimatie.

Het hoofdgebouw, in 1893 gebouwd naar een ontwerp van architect Wesstra, heette in de volksmond het Moorse paleis. Het werd niet alleen gebruikt als verenigingsgebouw van het genootschap. Er werden ook voorjaarsfeesten, tentoonstellingen, toneelvoorstellingen en bokswedstrijden georganiseerd.

In de Tweede Wereldoorlog ging het mis. In 1943 moest een groot deel van de dierentuin plaats maken voor de Atlantikwal. Uiteindelijk stond alleen het Moorse paleis nog overeind. De dieren werden noodgedwongen ondergebracht in andere dierentuinen zoals Blijdorp en Artis. Na de oorlog schonk de dierentuin van Bern nog wel twee beertjes, er kwamen toch niet voldoende bezoekers. De dierentuin werd gesloten. Het Moorse paleis is nog wel jarenlang gebruikt voor allerhande festiviteiten.

In 1968 werden de laatste gebouwen van de Haagse Dierentuin gesloopt om plaats te maken voor het Provinciehuis.

De tentoonstelling is nog tot 20 juni te zien op station Spui in de tramtunnel. Openingstijden maandag tot en met zondag van 6 uur `s morgens tot 12 uur `s avonds. De toegang is gratis.

Na ruim 11 jaar waren de verlichte lijsten van De Affiche Galerij dringend aan vervanging toe. De kliklijsten zijn vervangen door zogenaamde `T-Flex signing` lijsten. Voortaan wordt met peesdoek gewerkt in plaats van met papier. De ouderwetse TL-verlichting is vervangen door duurzame LED-verlichting. De nieuwe lijsten geven weer helder licht en ieder detail van de platen is zichtbaar.
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN ZATERDAG 16 DECEMBER 2017

 - AD: Haagse regio draait op voor miljoenenstrop Hoekse Lijn - 4 reacties

 - Buschauffeur mishandeld omdat passagier niet cash kan betalen - 3 reacties


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN VRIJDAG 15 DECEMBER 2017

 - Rover-Den Haag wil bus 25 naar Centraal Station - 11 reacties

 - Partij voor de Dieren wil vervuilende scooters weren uit de stad - 1 reactieGelezen: 1853 keer.