Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 14:38 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst zaterdag 26 maart 2016 om 11:24 uur. 

Nieuwe stationsklokken kijken uit naar zomertijd

UTRECHT - De nieuwe stationsklokken staan te springen om de komende nacht (van zaterdag op zondag) over te gaan van winter- naar zomertijd. Het is voor het eerst dat de nieuwe klokken dit moment mee mogen maken.


de nieuwe stationsklok

Vorig jaar is ProRail gestart met het vernieuwen van de oude kenmerkende stationsklokken met hun vierkante behuizing. Station Helmond kreeg als eerste twee nieuwe klokken met een Zwitsers uurwerk en Hollands ontwerp. Deze worden waar mogelijk niet meer aangestuurd via koper, maar via glasvezel. En dat heeft als voordeel dat de klok op afstand kan worden hersteld indien nodig.

Van winter naar zomertijd
Komend weekend springen alle stationsklokken in de nacht van zaterdag op zondag van 2 naar 3 uur; een soort klokkendans waarvan slechts een enkele verlaten reiziger, conducteur of machinist getuige zal zijn. Het verzetten gaat volautomatisch. Dit geldt zowel voor de klokken die via koper worden aangedreven, maar natuurlijk ook voor de klokken die werken op glasvezel.

Goede dekking
Een goed lopende klok is niet alleen voor de reiziger van groot belang. Ook menig conducteur houdt de klok nauwlettend in de gaten om precies op tijd de deuren te sluiten voor vertrek. Daarom wordt op stations goed wordt nagedacht over de juiste plek voor de stationsklok. Streven is dat stationsklok 80% van het perron dekt.

1500 stuks
Voor het vernieuwen van alle klokken is 10 jaar uitgetrokken. Inmiddels hangen er een stuk of 100 door heel Nederland. In totaal gaat het om circa 1500 stationsklokken verdeeld over ruim 400 stations. Per jaar zullen de klokken op zo`n 30 tot 40 stations worden vernieuwd.
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN VRIJDAG 19 JANUARI 2018

 - Trams binnenkort weer langs voorzijde Station Hollands Spoor

 - Groep de Mos wil meer gratis parkeerplekken op Kijkduin


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DONDERDAG 18 JANUARI 2018

 - Geen trams, bussen en treinen door storm - 12 reactiesGelezen: 1542 keer.