Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 11-12-2017, 20:37 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst maandag 6 juni 2016 om 14:02 uur. 

Rode bus weer even terug: standaardbussendag in Den Haag

DEN HAAG - Aanstaande zaterdag is het zover, dan is de landelijke standaardbussendag op het terrein van het Haags Bus Museum in Den Haag. Ruim twintig museale standaardbussen, aangevuld met andere bussen uit de stal van Berkhof en VDL, komen naar Den Haag. Een dag die voor velen een stukje nostalgie zal oproepen.50 jaar standaardbussen
Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat de eerste standaardbus (bij het publiek beter bekend als de ‘rode bus’) op de Nederlandse wegen verscheen. In juni 1966 kwam de eerste standaardbus (de 301) in dienst bij het GVB in Amsterdam. In november van dat jaar werd de eerste standaardbus aan de HTM afgeleverd.
Dit jubileum willen verschillende busmusea niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Daarom komen zij naar Den Haag met hun museale standaardbussen om stil te staan bij dit jubileum. Naast enkele museale standaardbussen, komen er ook bussen in hun tweede leven.

Bijzondere exemplaren
Standaardbussen waren niet zo standaard als het woord doet vermoeden. In de 22 jaar dat de bussen werden geproduceerd kwamen er ook verschillende varianten op de weg. Tijdens de standaardbussendag zijn dan ook een aantal bijzondere exemplaren te zien.

Allereerst komt de allereerste standaardbus, de GVB 301 van Stichting BRAM. Deze bus uit 1966 was de eerst geleverde standaardbus. Een ander bijzonder exemplaar is de GVB Dordrecht 7, van Busmuseum Van IJsseldijk. Deze is gebouwd op een chassis van Mercedes-Benz en geleverd met een motor van ditzelfde merk.
Er werden niet alleen ‘grote bussen’ met een carrosserie van een standaardbus afgeleverd. Hainje bouwde voor verschillende bedrijven ook midi-bussen met een standaardbus-uiterlijk. Eén van deze bussen is de GVU 404 van Stichting Beterdebus. Samen met de 590 van BRAM laat de 404 een interessant beeld zien van de ontwikkelingen op midigebied.

De dag zelf
Gedurende de dag zijn er diverse rondritten, is er een uitgebreide busshow, is er een tentoonstelling over 50 jaar standaardbus en is er een markt met OV-curiosa. Uiteraard wordt er ook aan de inwendige mens gedacht. Om 12.30 uur wordt de opening verricht door de Haagse wethouder De Bruijn.
Vanaf het Centraal Station rijden pendelbussen (busplatform, halte H).

Meer informatie is te vinden op www.standaardbus.nl.
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN MAANDAG 11 DECEMBER 2017

 - Alle trams, behalve lijn 12, en bussen rijden weer normale route - 18 reacties

 - Partij voor de Dieren op de bres voor de Koekamp - 3 reacties


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN ZONDAG 10 DECEMBER 2017

 - Geen Tourist Tram in de kerstvakantie - 3 reacties

 - Scooterrijder botst tegen zijkant van tram 17 (5043) - 4 reactiesGelezen: 2229 keer.