Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-12-2017, 13:59 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst dinsdag 2 augustus 2016 om 16:19 uur. 

Vervoerplan Noord/Zuidlijn

AMSTERDAM - Het openbaar vervoer in en rond Amsterdam verandert de komende jaren flink. De belangrijkste aanjager daarvan is de Noord/Zuidlijn. Als alles volgens plan verloopt, gaat de nieuwe metroverbinding op 22 juli 2018 in gebruik.GVB is daarom, in opdracht van Stadsregio Amsterdam, al druk bezig met het maken van het ‘Vervoerplan Noord/Zuidlijn’. Daarin wordt beschreven hoe het Amsterdamse OV-netwerk eruit ziet vanaf het moment dat de nieuwe metro’s rijden. Ook als u woont of werkt in Amstelveen is dit van belang. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de toekomst van tramlijn 5. Annelien zur Lage (GVB) en Gerard Hellburg (Stadsregio) lichten toe.

Startpunt voor Vervoerplan Noord/Zuidlijn is OV Lijnennetvisie 2018
Gerard: “In de OV Lijnennetvisie 2018 hebben we als Stadsregio Amsterdam vastgelegd welke keuzes vanaf 2018 worden gemaakt in het stads- en streekvervoer en het metronetwerk (inclusief Noord/Zuidlijn), en hoe het lokale en regionale openbaar vervoer zich zal ontwikkelen. Zo krijgt station Amsterdam Zuid een belangrijke rol als vertrek-, aankomst- en overstaphalte en wordt een verdubbeling van het aantal metroreizigers verwacht.”

Vervoerplan Noord/Zuidlijn: gehele netwerk onder de loep
Annelien: “Voor het Vervoerplan Noord/Zuidlijn neemt GVB, samen met de Stadsregio, het hele netwerk onder de loep. Want de komst van de Noord/Zuidlijn heeft grote invloed. We gaan bijvoorbeeld bekijken of er dubbele routes ontstaan, waar de Noord/Zuidlijn ondergronds rijdt en een tram- of buslijn bovengronds.

“Een andere belangrijke verandering, die het Vervoerplan zal beïnvloeden, is vernieuwing van het Leidseplein. Op het plein komen veel trams en bussen samen. Een onderdeel van de lopende vernieuwing van het plein is een herinrichting van de trambanen en haltes. Er komt een ‘molenwiek’, die het mogelijk maakt om andere routes te rijden. In de huidige situatie kan een tram vanuit het zuiden niets anders dan de Leidsestraat inrijden na de halte Leidseplein. Na de herinrichting zijn andere routes wel mogelijk. En voor de Leidsestraat is er de ambitie om deze prettiger en minder druk te maken. De continue file van trams, die bij de bruggen over de grachten vaak op elkaar moeten wachten, is daarbij een aandachtspunt.”

Mogelijke nieuwe route voor tramlijn 5
Annelien: “Een van de mogelijke veranderingen in het Amsterdamse openbaar vervoer wordt een deels andere route voor tramlijn 5: net als nu van Binnenhof naar Leidseplein, maar vanaf daar niet langer naar Centraal Station, maar via de Marnixstraat richting Westerpark. Dit omdat de Noord/Zuidlijn en tramlijn 5 in het centrum van Amsterdam deels een parallelle route rijden. Een reis van Station Zuid naar Centraal Station duurt met de Noord/Zuidlijn straks 12 minuten, in plaats van de 25 à 30 minuten die tramlijn 5 erover doet. Ook voor reizigers uit Amstelveen en Buitenveldert wordt reizen met de Noord/Zuidlijn veel sneller, zelfs met de overstap op Station Zuid.”

Informatie over tramlijn 5 op deze website kan dus nog veranderen
Annelien: “Op dit moment staat de huidige route van tramlijn 5, tussen Binnenhof en Centraal Station, vermeld op deze website. Dit kan dus nog veranderen, afhankelijk van hoe het Vervoerplan Noord/Zuidlijn eruit gaat zien.”

Mening van belanghebbenden
Annelien: “Afgelopen periode heeft GVB aan zoveel mogelijk belanghebbenden hun reactie gevraagd op het Vervoerplan Noord/Zuidlijn – zoals reizigers, omwonenden, overige vervoerders, de Reizigersadviesraad en vertegenwoordigers van de stadsdelen en van de gemeentelijke afdeling Verkeer en Openbare Ruimte. Zo hebben 1700 reizigers, GVB-medewerkers en belanghebbenden via een online onderzoek meegedacht over de mogelijkheden. Maar ook hebben we bijvoorbeeld workshops voor het brede publiek georganiseerd in mei. Met al die input voltooien we het concept-Vervoerplan Noord/Zuidlijn. Dit najaar gaat het ter vaststelling naar de Stadsregio Amsterdam. Gerard vervolgt: “En de Stadsregio zal het vervoerplan van GVB vervolgens toetsen aan de vastgestelde kaders, zoals het Programma van Eisen, het Concessiebesluit en de Lijnennetvisie. Naar verwachting is het Vervoerplan begin 2017 definitief.”
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN ZONDAG 17 DECEMBER 2017

 - Feest in Amsterdam-Zuidoost om behoud van Metrolijn 53

 - Schaatsen tussen de treinen in het Spoorwegmuseum


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN ZATERDAG 16 DECEMBER 2017

 - AD: Haagse regio draait op voor miljoenenstrop Hoekse Lijn - 7 reacties

 - Buschauffeur mishandeld omdat passagier niet cash kan betalen - 4 reactiesGelezen: 1751 keer.