Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 16-12-2017, 20:29 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst zondag 14 augustus 2016 om 13:19 uur. 

Vrije Universiteit Brussel bouwt mee aan zuinige hybride bus en truck

BRUSSEL - Hybride personenwagens zijn tegenwoordig een vertrouwde verschijning. In zwaardere voertuigen als vrachtwagens en bussen komt de opmars van hybride aandrijving echter moeilijk op gang.


archieffoto | Hybride-bus van M.A.N., de Lion`s City Hybrid

Dat komt vooral door de hoge eisen die zwaardere hybride voertuigen stellen aan hun aandrijflijn en batterijen. Onderzoekscentrum MOBI van de Vrije Universiteit Brussel heeft 2,1 miljoen euro ontvangen om de prestaties van aandrijflijnen in hybride bussen en trucks significant te verbeteren.

Een hybride voertuig wordt aangedreven door een combinatie van elektromotoren en een verbrandingsmotor. Door deze verschillende krachtbronnen op een slimme manier te combineren, kan een flinke brandstofbesparing worden gerealiseerd. Daar komt bij dat een hybride aandrijfsysteem het mogelijk maakt om de energie die vrijkomt tijdens het remmen te gebruiken om de batterij bij te laden. In gewone wagens gaat deze energie geheel verloren in de vorm van wrijvingswarmte.

40 procent efficiënter
Hybride aandrijving heeft in personenwagens haar waarde inmiddels ruim bewezen. Maar toepassing ervan in zwaardere voertuigen zoals bussen en vrachtwagens wordt gehinderd door technische uitdagingen: de optimalisatie van de aandrijflijn en het opschalen van de batterijen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft de Europese Commissie via ORCA (Optimised Real-world Cost-Competitive Modular Hybrid Architecture for Heavy Duty Verhicle) 2,1 miljoen euro toegekend aan MOBI VUB om het energiemanagement van de aandrijflijn en de batterijen sterk te verbeteren. ‘Dat moet leiden tot hybride bussen en trucks die 40% efficiënter zijn,’ zegt Noshin Omar, die het project vanuit MOBI VUB coördineert.

Snel de weg op
Dankzij de multidisciplinaire expertise die de onderzoeksgroep in huis heeft, kan MOBI ook een bijdrage leveren aan andere onderdelen van het hybride systeem, waaronder energieomzetting en -recuperatie. Verder zullen de onderzoekers zich buigen over aspecten als milieu-impact en total cost of ownership (TCO).
De bedoeling is dat het onderzoek op korte termijn tot demonstratievoertuigen leidt. Volvo neemt de kleine bezorgvrachtwagen voor zijn rekening terwijl IVECO de bus zal bouwen. Deze voertuigen zullen vervolgens in het verkeer worden getest. Het onderzoek gaat in oktober van start en heeft een looptijd van vier jaar.
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN ZATERDAG 16 DECEMBER 2017

 - AD: Haagse regio draait op voor miljoenenstrop Hoekse Lijn - 4 reacties

 - Buschauffeur mishandeld omdat passagier niet cash kan betalen - 3 reacties


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN VRIJDAG 15 DECEMBER 2017

 - Rover-Den Haag wil bus 25 naar Centraal Station - 11 reacties

 - Partij voor de Dieren wil vervuilende scooters weren uit de stad - 1 reactieGelezen: 1312 keer.