Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 22-1-2018, 20:52 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst maandag 15 augustus 2016 om 15:28 uur. 

Volgende week officiële opening Haags Startstation E-Lijn

DEN HAAG - Op maandag 22 augustus aanstaande wordt het nieuwe Haags Startstation E-lijn (HSE) officieel geopend. Na een bouwtijd van nog geen twee jaar zullen de eerste metro’s vanaf het nieuwe startstation - dat voortaan gewoon Den Haag Centraal zal heten - vertrekken. ProRail is namens de gemeente Den Haag opdrachtgever voor dit unieke bouwproject.Tom de Bruijn, wethouder van de gemeente Den Haag zal samen met Cees de Vries, regiodirecteur van ProRail, en vertegenwoordigers van RET en Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) het nieuwe RandstadRail-station ’s ochtends officieel openen. Afgelopen zeven maanden was er geen metroverkeer mogelijk naar Den Haag Centraal en moesten reizigers overstappen op Laan van NOI. Vanaf maandag vertrekt metrolijn E weer vanaf het startstation. Reizigers lopen zo vanuit de metro overdekt naar het vernieuwde Den Haag Centraal.

RandstadRail
De HSE is onderdeel van de RandstadRail metrolijn E en is het begin- en eindstation van de lightrailverbinding tussen Den Haag en Rotterdam. De nieuwe halte is direct naast en half boven het busplatform gebouwd. De trams bereiken het station via een lang viaduct. Deze voert de RandstadRail tot meer dan twaalf meter boven maaiveld over het Bernhardviaduct naar het startstation. Het RandstadRail-station bevindt zich langs de rand van het busplatform en hoog boven de Anna van Buerenstraat.

Blikvanger
De grote blikvanger van het station is de overkapping van de perrons, die bestaat uit gebogen glas en staal. Een overdekte looproute in de vorm van een expressieve luifel verbindt het nieuwe startstation met de stationshal van Den Haag Centraal. Om de impact op de omgeving, en dan met name de woonwijk Bezuidenhout-West, zo klein mogelijk te houden is het tracé aangebracht op een zeer slank vormgegeven overkapping. Dit is bereikt door keuze voor een stalen draagconstructie met overspanningen van ongeveer 35 meter tussen de steunpunten. Hierdoor blijft de ruimtelijke impact op maaiveld beperkt en wordt het uitzicht voor omwonenden zo min mogelijk belemmerd. De metro’s stoppen net buiten de stationshal van Den Haag Centraal, maar de overkapping van de halte loopt wel door tot in deze hal zodat reizigers snel en droog van de HSE naar het station kunnen lopen. De sculpturale kap vorm van de kap en de luifel is hierbij een opvallend en herkenbaar object.

De bouw van de nieuwe halte werd door ProRail uitgevoerd, in opdracht van de gemeente Den Haag, RET, HTM en Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Aannemer BAM bouwde de nieuwe verbinding. ZJA Zwarts & Jansma Architecten tekenden voor het ontwerp.
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN MAANDAG 22 JANUARI 2018

 - De automatisch rijdende trein komt eraan - 1 reactie

 - VDL Bus & Coach wint aanbesteding elektrische bussen Stadtwerke Osnabrück - 2 reacties


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN ZONDAG 21 JANUARI 2018

 - AD: Nachtmetro stoort Spijkenissers in hun slaapGelezen: 1682 keer.