Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-12-2017, 13:59 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst woensdag 31 augustus 2016 om 14:27 uur. 

NS onthult nieuwe trein met toilet ontwerp TU Delft

DELFT - Dinsdag 30 augustus presenteerde NS een nieuwe trein met daarin een nieuw toilet ontworpen door PhD’er Marian Loth, faculteit Industrieel Ontwerpen. Uniek is dat er naast een normaal toilet ook een urinoir voor mannen in zit.Dit zorgt ervoor dat de toiletpot schoner blijft en het toiletbezoek voor vrouwen en ouderen aangenamer maakt. Marian: “Mijn doel is om een hygiënisch toilet te maken waar mensen graag gebruik van maken.”

Marian Loth doet al jaren onderzoek naar treintoiletten. Ze onderzocht dat 85% van de mannen staand gebruik maakt van het treintoilet. Ook onderzocht ze de vervuiling van de wc bril bij staand plassen. Met behulp van papier kon ze onzichtbare verstuiving bij het plassen zichtbaar maken. Ze richtte zich daarom op het ontwerp van een urinoir, naast de gebruikelijk toiletpot: “De uitdaging was om mannen goed te laten richten. Dat is weer afhankelijk van hun blaas, zicht, afstand tot de pot en het wiebelen van de trein.”

Specifieke doelgroepen
Het ontwerp voor een familietoilet richt zich op specifieke doelgroepen, waaronder ouderen en families met kleine kinderen. Marian: “Uit een vragenlijst bleek dat met name ouderen meer met de trein zouden reizen als er een deugdelijk en hygiënisch toilet aanwezig zou zijn. Het scheiden van de toiletpot en het urinoir draagt daar aan bij. Ook zijn er in de trein beugels aanwezig waaraan je je goed vast kunt houden. Daarnaast moet het toilet ook toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel.” De TU Delft onderzoekt op verzoek van de NS ook het rapportcijfer dat het publiek geeft aan het treintoilet. Marian: “Het cijfer zal ook afhangen van de frequentie waarmee het toilet wordt schoongemaakt, maar het ontwerp zal het gedrag van de treinreiziger zeker positief beïnvloeden.”

Het toilet ontwierp Marian in samenwerking met haar promotor prof. ir. Daan van Eijk en Assoc prof. dr.ir. Johan Molenbroek, beide van de sectie Applied Ergonomics and Design, in opdracht van de NS en Nedtrain.

Nieuwe treinen
De NS presenteerde in Haarlem de eerste van 81 gemoderniseerde dubbeldekkers uit de jaren negentig. Naast de nieuwe toiletten is er in de trein ook aandacht voor kunst, meer bagageruimte, wifi en actuele reisinformatie. Door nieuwe led-verlichting en verbeterde aerodynamica is de trein ook duurzamer en zuiniger geworden. Dit type dubbeldekker zal met name ingezet worden in de spits en kan 1.000 mensen per keer vervoeren. In 2020 zullen alle 81 dubbeldekkers gerealiseerd zijn.


Gisteren presenteerde NS de eerste van 81 gemoderniseerde dubbeldekkers (type VIRM) in de werkplaats in Haarlem. De trein is een compleet gemoderniseerde versie van de, in de jaren negentig door NS bij Talbot/Bombardier aangeschafte, dubbeldekker.

HAAGS EN OV-NIEUWS VAN ZONDAG 17 DECEMBER 2017

 - Feest in Amsterdam-Zuidoost om behoud van Metrolijn 53

 - Schaatsen tussen de treinen in het Spoorwegmuseum


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN ZATERDAG 16 DECEMBER 2017

 - AD: Haagse regio draait op voor miljoenenstrop Hoekse Lijn - 7 reacties

 - Buschauffeur mishandeld omdat passagier niet cash kan betalen - 4 reactiesGelezen: 2144 keer.