Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 11-12-2017, 20:37 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst vrijdag 16 september 2016 om 14:59 uur. 

Minder reizigers vergeten uit te checken

DEN HAAG - In het afgelopen jaar (2015) is het percentage gemiste check-uits in trein, bus, metro en tram gedaald. Dat is de belangrijkste conclusie van het herhalingsonderzoek naar incomplete transacties, dat is uitgevoerd in opdracht van de openbaar vervoerbedrijven.Het NOVB (nationaal openbaar vervoer beraad), waarin overheden, vervoerbedrijven en consumentenorganisaties vertegenwoordigd zijn, vindt dit een erg positieve ontwikkeling. Ze verwacht dat met voortzetting van de maatregelen zoals eerder afgesproken, het aantal gemiste check-uits verder zal dalen tot de afgesproken 1%.

Conclusie van het onderzoeksbureau Panteia is dat er sprake is van 1,3% incomplete ritten in de onderzoeksperiode januari 2015 tot en met december 2015. Onder leiding van het NOVB werd ook in 2014 het aantal incomplete transacties onderzocht. Destijds was dat 1,7%. Na een gemiste check-uit, werd er vaker geld teruggevraagd. Dit blijkt uit een toename van het aantal verzoeken, namelijk 579.000 verzoeken ten op zichtte van 440.000 in het onderzoek van 2014. Het aan reizigers terugbetaalde bedrag verdubbelde bijna en nam toe van 2,7 miljoen naar 4,9 miljoen euro.

Het bedrag dat de openbaar vervoerbedrijven na aftrek van de ritprijs en terugbetaling van het teveel ontvangen bedrag overhielden, is gedaald van 16 miljoen naar 4,2 miljoen euro. Dat is met een afname van bijna 75% een flinke daling. Vervoerbedrijven blijven maatregelen inzetten om reizigers te stimuleren in- en uit te checken. Er wordt daardoor verwacht dat het percentage gemiste check-uits verder zal afnemen. Uit het onderzoek blijkt ook dat bij een gedeelte van de incomplete transacties, 0,4% van de 1,3%, de mogelijke ritprijs hoger is dan het instaptarief. Deze uitkomst is een stimulans voor vervoerders om op stations meer toegangspoortjes in gebruik te nemen.

De maatregelen die zijn afgesproken na het vorige onderzoek in 2014 blijken effectief. Daarom zullen de vervoerders doorgaan met het uitvoeren van de maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn het her- en bijplaatsen van in- en uitcheckpalen en het verder verbeteren van de website www.uitcheckgemist.nl. Met deze maatregelen wordt het reizigers makkelijker gemaakt om in- en uit te checken en om geld terug te krijgen mocht er toch vergeten zijn uit te checken. In 2018 wordt er opnieuw een onderzoek gedaan naar het percentage gemiste check-uits.

NS is inmiddels gestart met een check-uit alert service. Samen met de TU Delft wordt het onderzoek en de pilots vervolgd naar hoe de incidentele reiziger minder vergissingen maakt bij het in en uit checken. En de proef op de Valleilijn, waar bij de overstap van de ene vervoerder naar de ander niet meer tussentijds uit- en ingecheckt hoeft te worden, zal verder voorbereid worden. Mede omdat er de komende jaren meer treindiensten overgaan van NS naar regionale vervoerders, blijven de consumentenorganisaties van mening dat snel moet worden toegewerkt naar een oplossing met enkelvoudig in- en uitchecken voor álle treinreizigers.

De reiziger is zelf verantwoordelijk voor het in- en uitchecken, maar het NOVB vond en vindt ook dat het geld dat niet door de reiziger wordt teruggevraagd na een gemiste check-uit, ten goede moet komen aan de reizigers. Daarom blijft de hele OV-sector investeren in maatregelen om het percentage gemiste check-uits te verlagen tot de 1%. Dit doen vervoerbedrijven in overleg met overheden en consumentenorganisaties.
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN MAANDAG 11 DECEMBER 2017

 - Alle trams, behalve lijn 12, en bussen rijden weer normale route - 18 reacties

 - Partij voor de Dieren op de bres voor de Koekamp - 3 reacties


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN ZONDAG 10 DECEMBER 2017

 - Geen Tourist Tram in de kerstvakantie - 3 reacties

 - Scooterrijder botst tegen zijkant van tram 17 (5043) - 4 reactiesGelezen: 1117 keer.