Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 16-1-2018, 15:21 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst dinsdag 18 oktober 2016 om 13:55 uur. 

Utrechtse buslijn 1 volledig elektrisch

UTRECHT - Woensdag 12 oktober presenteerden directeur Michel van den Munckhof (Qbuzz), gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof (provincie Utrecht) en wethouder Lot van Hooijdonk (gemeente Utrecht) de eerste van 10 gloednieuwe elektrische bussen voor U-OV lijn 1.In het voorjaar van 2017 worden de dieselbussen die nu op lijn 1 rijden vervangen door deze 10 elektrische bussen die garant staan voor zero emissie: geen enkele uitstoot van uitlaatgassen. Dit levert jaarlijks een besparing op van 900.000 kg CO2. De nieuwe bussen zijn ook aanmerkelijk stiller. Met dit gezamenlijke besluit zetten vervoerder Qbuzz, gemeente en provincie Utrecht een belangrijke vervolgstap in de richting van duurzaam openbaar vervoer.

Ambitie
De komst van de elektrische bussen is het directe resultaat van een gezamenlijke investering van de vervoerder Qbuzz, de gemeente en de provincie. Om de meerkosten voor de exploitatie van de nieuwe bussen te dragen, investeren zij samen 4 miljoen euro. De provincie Utrecht heeft de ambitie dat in 2028 het regionaal openbaar vervoer volledig zonder uitstoot van uitlaatgassen is. Utrecht heeft al een bijzonder schone busvloot, inclusief drie elektrische midibussen op lijn 2, maar vanaf komend jaar is deze vloot dus nog schoner. Gedeputeerde mobiliteit Jacqueline Verbeek–Nijhof: “Onze ambities voor het openbaar vervoer in de provincie Utrecht zijn hoog. We staan voor een goed, duurzaam en betaalbaar openbaar vervoer. Daar hoort meer elektrisch vervoer bij. Met de komst van deze 100% elektrische bussen is dat ons gelukt en daar ben ik ontzettend trots op!”

U-OV lijn 1
De route van buslijn 1 gaat door Hoograven, het stationsgebied, het centrum van Utrecht, Overvecht en ook dwars door de milieuzone. Dit is de eerste drukbezette stadslijn met jaarlijks ruim 1 miljoen reizigers en circa 200 ritten per dag die volledig elektrisch wordt. Vanaf het voorjaar 2017 worden de nieuwe bussen voor het eerst ingezet op U-OV lijn 1 in Utrecht. Met ingang van de zomerdienstregeling volgend jaar is de lijn helemaal energieneutraal en duurzaam. Concessiedirecteur Qbuzz Michel van de Munckhof: “De aanschaf van tien elektrische 12 meter bussen voor lijn 1 is een logische vervolgstap in het verduurzamen van onze vloot. We zijn hier bijzonder trots op. Hiermee verhogen we de kwaliteit van het openbaar vervoer dat ook voor reizigers schoner en stiller wordt.”

Nieuwe oplaadtechniek
De nieuwe oplaadtechniek zorgt ervoor dat lijn 1, zonder de dienstregeling aan te passen, op eindpunt Vechtsebanen tussentijds kan opladen. Dat gebeurt met een zogenoemde ‘reversed pantograaf’: een stroomafnemer die neerdaalt op de bus. Zo hoeft er niet op elke bus een pantograaf geplaatst te worden, maar is alleen een stroomontvanger nodig. Een hele grote batterij in de bus is hierdoor niet nodig, zodat er meer ruimte overblijft voor de passagiers. Voor de energievoorziening wordt 100% Nederlandse windenergie gebruikt. De batterij kan naast laden ook ontladen. In de avonduren als er een piek is in de stroomafname op het energienet, worden de bussen gebruikt om de stroom eruit te halen. Hierdoor is er minder stroom nodig vanuit het publieke net. Dit is uniek in Nederland en past binnen de Utrechtse ambitie op het gebied van slim laden en de energietransitie om het stroomnet te ontlasten door lokale opslag in voertuigen en afname op piekmomenten.

Bussen van de toekomst
Wethouder verkeer en vervoer, Lot van Hooijdonk: “Dit zijn echt de bussen van de toekomst. Met deze techniek combineren we het collectief reizen met onze energieopgave. Ik vind het geweldig dat we met deze partners het voor elkaar hebben gekregen dat we in Utrecht als eerste met deze bussen gaan rijden! Daarnaast moedigen we alle vormen van elektrisch vervoer aan, naast bussen, e-bikes en elektrische auto’s, stimuleren we innovatieve projecten als Smart Solar Charging van Lomboxnet. Dat is belangrijk voor de gezondheid van onze inwoners: hoe schoner het vervoer, hoe gezonder de lucht, hoe aantrekkelijker de leefomgeving.”
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DINSDAG 16 JANUARI 2018

 - Omroep West: Sporen tramlijn 1 worden vanaf september aangepakt - 1 reactie

 - Automobiliste rijdt over het tramspoor op de Oude Haagweg

 - Minder werkdruk en meer loon voor werknemers streekvervoer


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN MAANDAG 15 JANUARI 2018

 - Kinderdagkaart voor €1,50 en prijzen winnen voor de hele klas - 5 reacties

 - CNV: Provincie Utrecht moet meer doen aan veiligheid OV - 1 reactieGelezen: 1444 keer.