Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 12:32 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst woensdag 14 december 2016 om 11:18 uur. 

Zes nieuwe metro`s voor RandstadRail lijn E
Europese steun voor uitbreiding metronetwerk in Rotterdam

ROTTERDAM - De Europese Investeringsbank (EIB) en de RET hebben een leningsovereenkomst van EUR 120 miljoen getekend, die zal worden gegarandeerd door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De financiering zal ten goede komen aan de aanschaf van 22 nieuwe metrotoestellen en het vernieuwen van de spoorbeveiliging van het Rotterdamse metronetwerk.De lening wordt gebruikt voor de aanschaf van 16 nieuwe metrotoestellen die gaan rijden op de Hoekse Lijn, de metroverbinding tussen Rotterdam en Hoek van Holland die vanaf september 2017 in gebruik wordt genomen. Daarnaast komen er 6 nieuwe metrotoestellen om vaker te rijden in de spitsuren op metrolijn E, die rijdt tussen Rotterdam en Den Haag. De spoorbeveiliging van het bestaande Rotterdamse metronet is vernieuwd en de nieuwe beveiliging wordt geïnstalleerd op de Hoekse lijn.

Vicepresident Pim van Ballekom van de EIB stelde: “Er is lang gewerkt aan dit project met de RET en ik ben erg blij dat de EIB een bedrijf met zo’n groot maatschappelijk en economisch belang kan steunen. Eén van de doelstellingen van de Bank van de EU is om door haar investeringen burgers te voorzien van duurzame en betrouwbare transportinfrastructuur, tegen de best mogelijke condities. Ik denk dat dat hier zeker het geval is, en hoop dan ook dat openbare vervoersbedrijven in andere steden zullen volgen.”

De nieuwe metro’s kosten ongeveer EUR 5 miljoen per stuk en worden vanaf 2017 ingezet op de genoemde trajecten. Dankzij de investering en de uitbreiding van de Hoekse Lijn zullen naar verwachting tot wel 80 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd kunnen worden.

“De RET voldeed aan alle eisen op het gebied van maatschappelijke relevantie, duurzaamheid en technische innovatie, waardoor wij 120 miljoen tegen een rentepercentage van minder dan 1% kunnen lenen. Zo besparen we 3 miljoen euro aan rente per jaar. Hoe minder geld we betalen aan rente, hoe lager onze kosten, hoe minder subsidie we nodig hebben. Zo snijdt het mes aan twee kanten”, voegde Pedro Peters, CEO van RET, toe.

Om de lening daadwerkelijk te kunnen verstrekken staat de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) garant voor de lening. Jaarlijks vergoedt de Metropoolregio de kapitaallasten aan de RET. Wethouder Marc Rosier (Zoetermeer), verantwoordelijk voor de portefeuille middelen van de Vervoersautoriteit MRDH: “Doordat de Metropoolregio garant staat, kan de rente zo laag zijn. Dat helpt ons in de ambitie om een uitstekende bereikbaarheid van de regio te realiseren. Bovendien biedt deze vorm van financieren voor de regio mogelijkheden om vaker voor investeringen naar Brussel te kijken.”

De samenwerkende gemeenten in de regio hebben namelijk samen met de Economische Programmaraad Zuidvleugel, de provincie Zuid-Holland, Holland Rijnland en Drechtsteden een Regionaal Investeringsprogramma opgesteld gericht op economische structuurversterking. Het programma bestaat uit concrete projecten die de economische groei, werkgelegenheid, bereikbaarheid, duurzaamheid en attractiviteit van de regio kunnen versterken. Voor de uitvoering van de projecten zijn nieuwe financieringsbronnen noodzakelijk. De lening van de EIB aan de RET past hierin uitstekend.

De EIB heeft de 28 EU-Lidstaten als eigenaar en heeft een zeer solide leningenportefeuille, daardoor kan ze zeer goedkoop lenen op de kapitaalmarkt. Dit rentevoordeel geeft de Bank door aan de projecten die bij haar lenen, omdat de EIB geen winstoogmerk heeft maar alleen haar kosten hoeft te dekken. Zo betaalt de RET dus ook minder aan renteaflossingen en geniet ze bovendien van een uitzonderlijk lange looptijd van 30 jaar.

EIB
De Europese Investeringsbank (EIB) is de instelling voor langlopende leningen van de Europese Unie. Deze bank is direct eigendom van de Lidstaten – Nederland bezit 4,66% van de aandelen - en kan zo zeer goedkoop lenen op de kapitaalmarkt. De EIB stelt zodoende langlopende financiering beschikbaar voor solide investeringen om een bijdrage te leveren aan beleidsdoelen van de EU. De EIB maakte in de afgelopen vijf jaar bijna EUR 1,4 miljard beschikbaar voor transportprojecten in Nederland, onder meer voor de NS, de zeesluis bij IJmuiden en de A6 bij Almere.
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DONDERDAG 14 DECEMBER 2017

 - Meisje zwaargewond na val onder RandstadRail - 1 reactie

 - Ingebruikname Hoekse Lijn pas in vierde kwartaal van 2018

 - Werknemers RET krijgen 6,5% meer loon


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN WOENSDAG 13 DECEMBER 2017

 - OV-reiziger actief geattendeerd op gemiste uitcheck - 7 reacties

 - Rotterdamse VVD wil opheldering over vertraging Hoekse Lijn - 4 reacties

 - Mondriaanjaar succesvol voor Den HaagGelezen: 1607 keer.