Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 20:42 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst vrijdag 3 februari 2017 om 12:38 uur. 

Grootste Mondriaan ter wereld op het Haags stadhuis

DEN HAAG - Den Haag onthult vandaag de grootste ‘Mondriaan’ ter wereld. Het kunstwerk met de bekende rode, gele en blauwe vlakken en rechte lijnen is aangebracht op een van de meest markante gebouwen van de stad: het stadhuis. Een unieke compositie op de iconische architectuur van Richard Meier.De gemeente Den Haag gaf de opdracht om de wereldberoemde kunstenaar te eren, van wie de hofstad maar liefst 300 kunstwerken in het Gemeentemuseum Den Haag heeft. Het ontwerp is gemaakt door de kunstenaars Madje Vollaers and Pascal Zwart van Studio VZ. In de komende weken zullen nog een aantal beeldbepalende gebouwen en locaties in den Haag een Mondriaan metamorfose ondergaan. Met deze onthulling is het startsein gegeven voor de Haagse viering van het landelijke themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’.

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft ’s werelds grootste Mondriaancollectie. Ter gelegenheid van het themajaar presenteert het voor het eerst alle 300 Mondriaans, normaal vaak op reis naar internationale musea, in één grote overzichtstentoonstelling: ‘De ontdekking van Mondriaan’ (3 juni tot 24 september). Zijne Majesteit de Koning opent bovendien op 11 februari de tentoonstelling ‘Piet Mondriaan en Bart van der Leck – de uitvinding van een nieuwe kunst’. De twee belangrijkste schilders van de kunstbeweging De Stijl, die in 2017 100 jaar bestaat. Dat is tevens het startschot voor een publiekscampagne om alle Nederlanders kennis te laten maken met Mondriaan. 12 februari is deze tentoonstelling gratis open voor het publiek.

Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum: “Het is geweldig dat Den Haag zich zo met Mondriaan en zijn tijdgenoten van De Stijl verbindt. De stad laat daarmee aan de wereld zien dat het een ‘thuis’ is voor internationale topkunst. En dus ook voor internationale cultuurliefhebbers en toeristen.”

Het hele jaar staat Nederlands enige stad aan zee in het teken van de viering met tentoonstellingen, dansacts, festivals, lezingen, speciale routes, concerten, een documentaire, aangeklede etalages en merchandise. Kortom: een feestjaar waarmee de stad nationaal en internationaal veel extra bezoekers verwacht.
Karsten Klein, wethouder Stedelijke Economie, Zorg en Havens: “Mondriaan werkt als een economische multiplier. De wereldwijde bekendheid van Mondriaan trekt veel bezoekers, die het niet alleen bij museumbezoek houden, maar ook terug zullen komen voor andere activiteiten. Naar verwachting zal Den Haag het meest profiteren van dit Mondriaanjaar. Voor ons Hagenaars een extra reden trots te zijn op de stad. De Citydressing zal dat gevoel versterken.”

Landelijk themajaar 2017 is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Om dit te vieren hebben in 2017 door heel Nederland tal van inspirerende evenementen en tentoonstellingen plaats. Kunstenaars die zich destijds aansloten bij De Stijl zochten naar een totaal ‘nieuwe kunst’, die ook de samenleving moest moderniseren. Piet Mondriaan was daarbij het grote voorbeeld. Ook de hedendaagse kunstenaars als Hella Jongerius, Maarten Baas, Joris Laarman en Piet Hein Eek worden geïnspireerd door de uitgangspunten van De Stijl-beweging. Het themajaar is tot stand gekomen door een samenwerking van NBTC met uiteenlopende partners. Zie voor het complete programma www.mondriaantotdutchdesign.nl

Voor meer informatie over alle activiteiten in Den Haag zie www.mondriaandenhaag.com. Voor meer foto’s Citydressing Den Haag zie: http://bit.ly/TheHagueMondrian
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN VRIJDAG 19 JANUARI 2018

 - Trams binnenkort weer langs voorzijde Station Hollands Spoor - 9 reacties

 - Groep de Mos wil meer gratis parkeerplekken op Kijkduin - 6 reacties


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DONDERDAG 18 JANUARI 2018

 - Geen trams, bussen en treinen door storm - 14 reactiesGelezen: 1300 keer.