Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 20:42 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst maandag 20 februari 2017 om 15:37 uur. 

VVD: Laat spoorlijn Hoekse Strandweg ongelijkvloers kruisen

ROTTERDAM - 1 april 2017 is voor Hoek van Holland een belangrijke dag. Dan begint de ombouw van de Hoekse Lijn het treinspoor tussen Hoek van Holland en Rotterdam tot metrolijn en het doortrekken van het spoor tot direct aan het strand. Groot nadeel: de spoorlijn moet de Hoekse Strandweg gelijkvloers gaan kruisen en daar zit niemand in de omgeving op te wachten.Niet voor niets is ProRail onlangs met een campagne begonnen om op het gevaar van spoorkruisingen te wijzen. Sinds 2008 zijn er maar liefst 330 aanrijdingen geweest op gelijkvloerse kruisingen, waarbij bijna 100 dodelijke slachtoffers en tientallen zwaargewonden te betreuren waren. De omwonenden en gebiedscommissie willen deze problemen voorkomen en de Strandweg ongelijkvloers - door middel van een tunnel - laten kruisen door de metro.

De gebiedscommissie Hoek van Holland heeft meermalen het verzoek in Rotterdam neergelegd voor deze ongelijkvloerse kruising, waar de plannen uitgingen van een gelijkvloerse variant. Diverse adviezen zijn richting het stadsbestuur gestuurd en de gebiedscommissie heeft meermalen ingesproken bij de gemeenteraad. In juli 2016 nam de gemeenteraad een motie aan waarin zij een duidelijke voorkeur voor een ongelijkvloerse kruising uitsprak n een onderzoek wilde naar het precieze verschil tussen beide varianten.

Rapport
Afgelopen najaar is het onderzoek afgerond en zijn de conclusies gedeeld met de gemeenteraad. Het onderzoek is duidelijk: een ongelijkvloerse variant scoort beter op het gebied van spoorveiligheid, verkeersveiligheid n bereikbaarheid. Toch houdt het College van B&W vast aan de voorkeur voor een gelijkvloerse variant, omdat de gelijkvloerse variant volgens een brief van het College leidt tot een voldoende veilige situatie, de doorstroming nauwelijks wordt benvloed, de woonwijk bereikbaar blijft en de financiering niet mogelijk is.

De gebiedscommissie is het hiermee oneens en heeft in november 2016 twee keer ingesproken bij de gemeenteraad. We zijn hierbij ingegaan op drie belangrijke voordelen die de ongelijkvloerse kruising biedt.

Spoorveiligheid
Een ongelijkvloerse variant zorgt ervoor dat verkeersstromen elkaar niet kruisen. Het risico op een aanrijding is in dat geval nihil, aldus het rapport. Hiermee voorkomen we dus situaties waar ProRail zo voor waarschuwt.

Het gevaar wordt nog eens versterkt doordat de metro vanaf het strand achter de vier flats aan de Strandweg in een gesloten bak komt te rijden. Direct als de metro in een bocht de gesloten bak uit komt volgt de gelijkvloerse kruising met de Strandweg. De bestuurder van een metrovoertuig ziet de overweg dus pas op het laatste moment en kan dan niets meer doen. Dit is desastreus bij een noodsituatie, want de metro rijdt 80 kilometer per uur.

Bereikbaarheid
Bij een gelijkvloerse kruising neemt ook de bereikbaarheid van het gebied ingrijpend af. Op drukke dagen vinden maarliefst zestien sluitingen van de spoorbomen per uur plaats, die gemiddeld 37,5 seconde duren. Dat zorgt voor ten minste tien minuten afsluiting per uur!

Doordat niet alleen aan de Strandweg, maar k aan de naastgelegen Strandboulevard een gelijkvloerse kruising komt, wordt het verkeer constant geblokkeerd. Dit kan er volgens het rapport voor zorgen dat de vertraging op stranddagen oploopt tot wel vijftien minuten.

Ontsluiting
Ook voor de ontsluiting van de wijk ten zuiden van de Strandweg is een gelijkvloerse kruising een slechte zaak. De toegang tot de wijk vanaf de Strandweg in dat geval namelijk afgesloten en dat gebeurt niet bij een tunnelvariant. Een goede ontsluiting is nodig, want bewoners kunnen niet veel kanten op omdat de wijk zich naast de Nieuwe Waterweg bevindt.

Het omrijden zorgt voor extra reistijd van vijf minuten, wat voor korte afstanden een behoorlijke impact heeft op de reistijd, aldus het rapport. Zeker als de Stena Line net aangekomen is in Hoek van Holland is dit erg vervelend, want de in- en uitgang tot de veerdienst bevindt zich bij een van de twee uitgangen die nog resteert voor de wijk.

Kosten
Het heikele punt van de discussie zijn de kosten van een ongelijkvloerse kruising. Deze bedragen volgens de berekeningen 19,1 miljoen euro. Hierbij moet worden bedacht dat dit kosten zijn voor een kapitaalgoed wat ten minste vijftig, misschien wel honderd jaar meegaat. De gebiedscommissie vindt het bedrag daarom te rechtvaardigen.

Vanuit de gemeenteraad steunt in ieder geval een aantal partijen, waaronder de VVD, ons pleidooi. Er is bij de behandeling van de begroting voor 2017 nog een motie ingediend die het College van B&W oproept om de kruising ongelijkvloers aan te leggen en de kosten hiervoor te dragen vanuit het Investeringsfonds Rotterdam (IFR). Helaas haalde deze motie nt geen meerderheid (18 voor; 21 tegen). Het is echter nog niet te laat: de gemeenteraad heeft bij de behandeling van het bestemmingsplan over de doortrekking van de Hoekse Lijn de kans om haar fout recht te zetten.

Vertrouwen
De gebiedscommissie heeft het vertrouwen uitgesproken dat de gemeenteraad volhardt in de nadrukkelijke voorkeur die zij in juli 2016 nog uitsprak: een ongelijkvloerse kruising van de spoorlijn met de Hoekse Lijn. We moeten er immers niet aan denken dat een Hoekenees of een bezoeker van onze mooie badplaats straks n van de slachtoffers is van een levensgevaarlijke situatie waar ProRail ons zo hard voor waarschuwt.
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN VRIJDAG 19 JANUARI 2018

 - Trams binnenkort weer langs voorzijde Station Hollands Spoor - 9 reacties

 - Groep de Mos wil meer gratis parkeerplekken op Kijkduin - 6 reacties


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DONDERDAG 18 JANUARI 2018

 - Geen trams, bussen en treinen door storm - 14 reactiesGelezen: 1383 keer.