Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst woensdag 5 april 2017 om 11:48 uur. 

Rijswijks College wil Huis van de Stad realiseren in oude stadhuis

RIJSWIJK - Het Rijswijkse college van burgemeester en wethouders heeft de gemeenteraad een voorstel gedaan om een nieuwe bestemming te geven aan het oude stadhuis van Rijswijk. Het plan bevat een grondige renovatie van het huidige iconische gebouw aan de Generaal Spoorlaan.Ook staat in het voorstel hoe verschillende organisaties zich gefaseerd in het gebouw zullen huisvesten, om samen een écht Huis van de Stad te maken.

Het pand aan de Generaal Spoorlaan staat sinds 2003 leeg en eerdere plannen om de locatie een nieuwe bestemming te geven zijn mislukt. De gemeenteraad van Rijswijk heeft vorig jaar aangegeven dat dit dossier tot een eind gebracht moet worden. Ze heeft het college opgedragen twee alternatieven uit te werken. Bij behoud van het oude stadhuis moest de invulling flexibel blijven. Het college doet binnen dit kader een voorstel aan de gemeenteraad.
Het ene alternatief gaat uit van de sloop van het oude stadhuis en de gevolgen daarvan. Het andere alternatief gaat uit van de realisatie van het Huis van de Stad in het oude stadhuis. Daarbij worden in de eerste fase maatschappelijke functies ondergebracht in het Huis van de Stad. In de tweede fase volgen de stadhuisfuncties, die nu gehuisvest zijn aan het Bogaardplein. Hierdoor kunnen actuele ontwikkelingen zoals `het nieuwe werken` worden ingepast.

Financieel degelijk
Het college stelt de gemeenteraad voor om te kiezen voor het alternatief Huis van de Stad in het pand aan de Generaal Spoorlaan. Wethouder Van der Meij (projectwethouder): “Het is fantastisch dat we dit iconische gebouw kunnen behouden voor Rijswijk en ook nog eens kunnen vullen met functies die het een echt Huis van de Stad maken”. Het plan kost de gemeente aan aanloopkosten € 7,4 miljoen die in 2028 terugverdiend zijn. Wethouder Dierdorp (financiën): “Het was een keiharde voorwaarde dat er een financieel degelijk plan ligt voor de oude stadhuislocatie, omdat er absoluut geen lastenverzwaring voor onze inwoners mag komen” .

Slepende huisvestingsvraagstukken worden aangepakt
In het plan wordt rekening gehouden met de huisvesting van Trias (Centrum voor de Kunsten), de Bibliotheek aan de Vliet, het Sociaal Wijkteam en onderdelen van Welzijn Rijswijk. Wethouder van Hemert (maatschappelijk vastgoed): “Het plan lost een aantal prangende vraagstukken voor de huisvesting van maatschappelijke partijen op. De gemeente staat namelijk op het punt keuzes te maken in het maatschappelijk vastgoed in Oud-Rijswijk én voor de huisvesting van Trias aan de Cor Ruysstraat. Ons maatschappelijk vastgoed wordt met dit plan efficiënt gebruikt”.

Bruisende, duurzame ontmoetingsplek
De maatschappelijke partijen die het Huis van de Stad willen betrekken, zijn enthousiast. In een convenant hebben ze hun steun voor het project uitgesproken. Wethouder Lugthart (sociaal domein): “Door het Huis van de Stad kunnen culturele en welzijnspartijen veel nauwer gaan samenwerken. Dat maakt het een bruisend pand, waar de Rijswijkse inwoners elkaar ontmoeten, kennis vergaren en inspiratie opdoen en tegelijkertijd hun paspoort kunnen ophalen”.

In het plan wordt het gebouw gemoderniseerd met zoveel mogelijk duurzame oplossingen. Wethouder Borsboom (Duurzaamheid): “Het hergebruik van het pand en zijn materialen draagt bij aan de duurzaamheidsambities van onze gemeente.”

Besluitvorming
De gemeenteraad van Rijswijk gaat over het besluit om wel of niet een Huis van de Stad in het oude stadhuis te realiseren. In mei bespreken zij het voorstel van het college.

Filmpje
Er is een filmpje gemaakt met een impressie van de plannen.


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DONDERDAG 14 DECEMBER 2017

 - Meisje zwaargewond na val onder RandstadRail - 2 reacties

 - Ingebruikname Hoekse Lijn pas in vierde kwartaal van 2018 - 1 reactie

 - Werknemers RET krijgen 6,5% meer loon


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN WOENSDAG 13 DECEMBER 2017

 - OV-reiziger actief geattendeerd op gemiste uitcheck - 7 reacties

 - Rotterdamse VVD wil opheldering over vertraging Hoekse Lijn - 5 reacties

 - Mondriaanjaar succesvol voor Den HaagGelezen: 969 keer.