Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 14:38 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst zaterdag 29 april 2017 om 14:37 uur. 

“Parkeernorm belemmert binnenstedelijke woningbouw”

DEN HAAG - Het aantal verplicht te bouwen parkeerplaatsen per woning, de zogeheten parkeernorm, vertraagt in veel gevallen de binnenstedelijke woningbouw. Dat blijkt uit het onderzoek “Parkeren en Verstedelijking” dat de provincie Zuid-Holland heeft uitgevoerd.Bij een groot aantal bouwprojecten in Zuid-Holland blijkt het fysiek en financieel complex om het vereiste aantal parkeerplaatsen te realiseren en tegelijkertijd het project rendabel te houden. Hierdoor blijven gronden braak liggen en transformeerbare gebouwen leegstaan.

Ook blijkt dat door de parkeernorm binnenstedelijke plannen alleen in te lage dichtheden of uitsluitend met overheidsfinanciering kunnen worden gerealiseerd. Op verzoek van de provincie leverden gemeenten, diverse corporaties, ontwikkelaars en beleggers in Zuid-Holland meer dan 30 voorbeelden aan van geplande, afgeblazen en recent opgeleverde woningbouwcomplexen, in de buurt van hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). Deze projecten kampen met structurele leegstand in parkeergarages, vertraging of komen helemaal niet van de grond. In totaal was er bij deze projecten al voor ongeveer €17 miljoen gedesinvesteerd in leegstaande parkeerplekken.

Gemeenten
Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (Ruimtelijke Ordening) heeft het rapport met een brief aangeboden aan haar gemeentelijke RO-collega’s en andere betrokken partijen bij de Zuid-Hollandse woningbouw. Het onderzoek illustreert volgens haar de financiële risico’s en belemmeringen voor toekomstige binnenstedelijke ontwikkelingen in relatie tot de parkeernorm. Adri Bom-Lemstra: “Ik hoop dat gemeenten, corporaties en ontwikkelaars daarom hun voordeel met dit onderzoek doen. Het kan helpen om anders naar de parkeernorm te kijken, bijvoorbeeld door meer maatwerk en keuzevrijheid toe te staan".

Het onderzoek bevestigt de uitkomsten van de studie van onderzoeksbureau REBEL naar de belemmeringen voor binnenstedelijk bouwen in het kader van het BO MIRT-onderzoek ’Stimuleren Stedelijk Bouwen’ van het Rijk en het netwerk Zuidelijke Randstad. 1 van de uitkomsten was dat gemeentelijke parkeernormen groot effect hebben op de haalbaarheid en betaalbaarheid van binnenstedelijke ontwikkelingen. De provincie Zuid-Holland heeft daarop de resultaten van REBEL verrijkt met een eigen onderzoek en voorbeelden uit de praktijk.

Onderzoek “Parkeren en Verstedelijking”
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN VRIJDAG 19 JANUARI 2018

 - Trams binnenkort weer langs voorzijde Station Hollands Spoor

 - Groep de Mos wil meer gratis parkeerplekken op Kijkduin


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DONDERDAG 18 JANUARI 2018

 - Geen trams, bussen en treinen door storm - 13 reactiesGelezen: 943 keer.