Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 23-1-2018, 20:38 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst dinsdag 30 mei 2017 om 14:03 uur. 

Van 1 april grap tot werkelijkheid
Elektrische bus met pantograaf op proef bij HTM

Door Nick Roestenburg

DEN HAAG - Het is maart 1992. De HTM haalt dan al sinds jaar en dag een 1 april grap uit om op ludieke wijze bij de politiek en het publiek aandacht te vragen voor actuele zaken in het openbaar vervoer.Eén van die 1 april grappen is in 1992 ‘een DAF-bus die zowel op rails kan rijden als stroom afneemt van de bovenleiding van de tram’. Een heuse fotoshoot wordt er gehouden in het Zuiderpark en de grap krijgt waarlijk nog aandacht in de pers ook.
Wie had toen kunnen vermoeden dat een goede 25 jaar later bussen daadwerkelijk stroom af zouden gaan nemen van de bovenleiding van de tram? Destijds een grap, nu bittere werkelijkheid!

Proef met elektrische bus met pantograaf
Een aantal weken geleden kondigde de HTM bij het verkrijgen van de nieuwe busconcessie Den Haag-stad (tot en met 2034) aan te komen met een bijzondere proef met een elektrische bus. Al snel werd duidelijk dat HTM daarmee doelde op een systeem waarbij de bus zich via een pantograaf oplaadt en een periode weer kan rijden.

Maandagochtend presenteerde de HTM samen met de provincie Utrecht en U-OV/Qbuzz een proefbus die rijdt op elektriciteit en zich oplaadt door middel van een pantograaf aan een stuk bovenleiding. Vanwege de aanwezigheid van een tramnetwerk in Utrecht en Den Haag leek dit beide vervoersbedrijven een uitgelezen kans om hiermee te experimenteren. Daarvoor hebben beide bedrijven een Weense midibus rijdend op elektriciteit en met pantograaf naar Nederland gehaald voor een proefperiode van ongeveer twee maanden. Het busje, van het Italiaanse merk Rampini, zal een drietal weken in Den Haag voor diverse proefnemingen worden gebruikt. Daarna gaat de bus naar Utrecht, waar hij ook een aantal weken in de lijndienst zal worden ingezet.

Voor HTM betekent de inzet van deze bus niet dat dit ook hét systeem zal worden waarmee HTM op termijn de aardgasbussen zal aflossen. Wel zal deze proef worden opgevolgd door een uitgebreide proef met meerdere elektrische bussen op een nieuwe lijn tussen het Norfolk-terrein en het Centraal Station. HTM wil graag ervaring op doen met de mogelijkheden van elektrisch vervoer en ook in combinatie met de mogelijkheden van het bestaande tramnetwerk.

1 april grap 1992Het personeelsblad van HTM uit die tijd, de Vervoerskrant, berichtte uitgebreid over de 1 april grap van HTM. In maart 1992 beschreef het blad de proef uitgebreid, tot technische details en met gedetailleerde tekening aan toe. Wat was nu precies het geval?

HTM was in die dagen al bezig met het verminderen van de uitstoot van de bussen. Roetfilters en een uitgebreide proef met aardgasbussen (nu de ruggengraat van het HTM-busvervoer!) waren daar het resultaat van. De aandacht voor het milieu was in die dagen groot, mede door de aandacht van de Rijksoverheid voor dit onderwerp.

Om de aandacht voor het milieu een tandje bij te zetten organiseerde HTM daarom een ludieke 1 april grap waarbij een bus en een tram naar de keerdriehoek Zuiderpark werden gedirigeerd. Beide voertuigen werden op dezelfde plek vereeuwigd door de huisfotograaf van de HTM. De bus kreeg daarbij wel een kleine aanhangwagen achter zich, waar de zogenaamde batterijen van de bus zich in zouden bevinden. De huisfotograaf kreeg de opdracht om een fototrucage te maken, waarbij de pantograaf van de tram op de bus zou worden gemonteerd.

De Vervoerskrant van maart 1992 berichtte er uitgebreid over:
“Na de aanschaf van de Neoplan kreeg de TD opdracht een schone milieuvriendelijke bus te ontwikkelen. (…) Busmat heeft een normale standaardbus, in dit geval een wagen uit de tweede
generatie DAF-standaard, in de volksmond de licht rode, zover verbouwd dat de wagen op een normale tramrails kan rijden. Niet aangedreven door een dieselmotor, maar door een zeer geavanceerde electromotor, welke een gelijk vermogen levert als die van de zes-cylinder DAF-motor.

Daarmee heeft men bereikt dat er een schone bus is, die geen duurder wordende brandstof verslindt, maar gebruik maakt van de 600 volt bovenleiding spanning gelijk aan die van de tram.
Een op het dak opgebouwde stroomafnemer zorgt voor de nodige energie voor de voortbeweging van de zeer stille elektromotor. Het systeem bestaat uit drie onderdelen; op de eerste plaats is het nu mogelijk geworden om via de beugel de elektromotor van de nodige stroom te voorzien. Op de
tweede plaats zijn er in de bus en in een aanhangwagen de nodige accu’s geplaatst die door middel van een ingebouwde gelijkrichter gevuld worden. Dit is nodig om de bus op bepaalde trajecten waar geen gebruik van een bovenleiding gemaakt kan worden, toch op stroom te laten rijden. Op de derde plaats is een kleine vier cylinder schone diesel motor ingebouwd die in noodgevallen gebruikt kan worden, bij het uitvallen van stroom of het onverhoopt leegraken van de accu`s.”


De aandacht vanuit de pers voor de ‘proef’ was uitgebreid. Het idee was eigenlijk best revolutionair en het bracht de kennis én kunde van de bus samen. De HTM had dan ook haar handen vol aan het volhouden van de grap, maar ook uitleggen van de beweegredenen van de grap. Aandacht voor milieuvriendelijke technieken was daar één van, maar ook het samenkomen van allerlei tot dan toe bedachte technieken. De trolleybus uit Arnhem zal hier ongetwijfeld door de hoofden van velen destijds zijn gegaan.

Ter afsluiting van de grap schreef de Vervoerskrant in juni 1992 hierover:
“Vele reacties bereikten ons bureau. Kranten en de radiomedia reageerde direct na uitgifte van de
Vervoerskrant. (…)
Wellicht wordt onze 1 aprilgrap toch nog eens omgezet in een heuse wereldprimeur .... wij houden u op de hoogte.”

Een wereldprimeur is het dan wel niet, maar na 25 jaar is dit ludieke idee toch werkelijkheid geworden!HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DINSDAG 23 JANUARI 2018

 - Luchtvaartnieuws.nl: Rotterdam The Hague Airport krijgt `eigen` metrostation - 2 reacties

 - Parkeeroverlast rond Station Mariahoeve - 5 reacties


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN MAANDAG 22 JANUARI 2018

 - De automatisch rijdende trein komt eraan - 4 reacties

 - VDL Bus & Coach wint aanbesteding elektrische bussen Stadtwerke Osnabrück - 2 reactiesGelezen: 1544 keer.