Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 14:38 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      
HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst woensdag 14 juni 2017 om 15:26 uur. 

Metropoolregio Rotterdam Den Haag pleit voor meer geld voor mobiliteit
Investeren in bereikbaarheid nodig voor versterking economie en leefbaarheid

DEN HAAG - De 23 samenwerkende gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag doen een oproep aan het nieuwe kabinet om het jaarlijkse mobiliteitsbudget (BDU) voor de regio’s Amsterdam en Rotterdam Den Haag te verhogen met 250 miljoen euro en weer te laten meegroeien met de reizigersgroei.Door de rijksbezuinigingen uit het verleden en de oplopende kosten voor beheer, onderhoud en vervanging van het tram- en metronetwerk, blijft er nauwelijks geld over voor investeringen in nieuwe OV-verbindingen, fietspaden en wegen. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Vervoerregio Amsterdam en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

Marc Rosier, portefeuillehouder Middelen van de Vervoersautoriteit MRDH: “Als het Rijk niet verder investeert, dan loopt het verkeer in de hele regio vast. Dat is dus slecht voor de bereikbaarheid, de groei en leefbaarheid van de stad en de versterking van de economie.”

Financiële ruimte onvoldoende om economie te versterken
Met investeringen in nieuwe OV-lijnen zoals RandstadRail en de Hoekse Lijn, heeft de Metropoolregio ervoor gezorgd dat de inwoners snel en comfortabel naar hun werk, school of andere voorzieningen kunnen reizen. Ook de kwaliteitsslag in het OV door actuele reisinformatie op de haltes en nieuwe, moderne en toegankelijke voertuigen hebben bijgedragen aan de bereikbaarheid van de regio.

Maar deze investeringen leiden ook tot hogere kosten in het beheer en onderhoud van het tram- en metronetwerk. Kosten die een steeds groter deel uitmaken van het huidige mobiliteitsbudget.

Het aantal reizigers in de metropoolregio’s Amsterdam en Rotterdam Den Haag groeit ieder jaar met minimaal 2%. Om deze groei op te vangen moeten de metropoolregio’s blijven investeren in bereikbaarheid: nieuwe OV-projecten, fietspaden, wegen, verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit. Er is echter geen financiële ruimte in het mobiliteitsbudget om dit te doen. Daarmee komen de leefbaarheid en de economische kansen voor de inwoners van de metropoolregio’s onder grote druk te staan.

Op het moment gebruiken de regio’s Amsterdam en Rotterdam Den Haag 2/3 deel van hun mobiliteitsbudget (2017: circa 850 miljoen euro) voor beheer, onderhoud en vervanging van het tram- en metronetwerk. Inclusief de kosten om het OV te laten rijden, blijft er circa 13% van het budget over voor investeringen in bereikbaarheid. Dit ondanks het steeds efficiënter werken van de OV-bedrijven, dat tot een kostendaling van circa 35% heeft geleid.

De huidige verdeling van het budget staat in schril contrast met 2005. Toen was de situatie omgekeerd en was slechts 1/3 deel van het mobiliteitsbudget nodig voor beheer, onderhoud en vervanging. Daar komt nog bij dat het totale mobiliteitsbudget is afgenomen door rijksbezuinigingen; het beschikbare budget is sinds 2005 met 100 miljoen euro gedaald.
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN VRIJDAG 19 JANUARI 2018

 - Trams binnenkort weer langs voorzijde Station Hollands Spoor - 2 reacties

 - Groep de Mos wil meer gratis parkeerplekken op Kijkduin


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DONDERDAG 18 JANUARI 2018

 - Geen trams, bussen en treinen door storm - 13 reactiesGelezen: 919 keer.