Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   

HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst woensdag 6 september 2017 om 14:09 uur. 

Drukke Utrechtse buslijn 1 volledig elektrisch

UTRECHT - De huidige bussen van U-OV lijn 1 rijden op de schone GasToLiquid brandstof. Het kan nog schoner. De bussen worden vervangen door tien elektrische bussen en dat is een landelijke primeur.De bussen staan garant voor `zero emissie`: geen enkele uitstoot van uitlaatgassen zoals stikstoffen. Dit levert in de stad jaarlijks een besparing op van 900.000 kg CO2. De nieuwe bussen zijn bovendien aanmerkelijk stiller.

Qbuzz directeur Michel van den Munckhof, gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof en de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk presenteerden dinsdag de gloednieuwe twaalfmeterbussen. Ze zetten hiermee een grote en belangrijke stap in energietransitie en duurzaam openbaar vervoer.

Betere luchtkwaliteit
Zonder dat de dienstregeling wordt aangepast, reizen er twee miljoen reizigers per jaar, in ongeveer tweehonderd ritten per dag, schoner. Dat levert een verbetering van de luchtkwaliteit in de stad op. Krap een jaar geleden investeerden vervoerder, provincie en stad gezamenlijk vier miljoen euro om dit mogelijk te maken.

Uitstootvrij in 2028
De provincie heeft de ambitie dat in 2028 het stedelijk en regionaal openbaar vervoer volledig zonder uitstoot van uitlaatgassen is. Gedeputeerde mobiliteit Jacqueline Verbeek-Nijhof: “We staan voor een goed, duurzaam en betaalbaar openbaar vervoer. Daar hoort meer elektrisch vervoer bij. Ik ben dan ook blij met de komst van deze 100 procent elektrische bussen. Verder rijden er op lijn 2 al elektrische bussen en rijdt de sneltram volledig op groene stroom. Dat laatste gaat ook gebeuren met de trams voor de nieuwe Uithoflijn."

Klimaatneutraal in 2030
Utrecht wil een klimaatneutrale stad zijn in 2030 en voor de luchtkwaliteit wordt gestreefd naar de WHO-advieswaarde. Schoon vervoer levert daar een belangrijke bijdrage aan. Met de milieuzone, het fietsplan, het netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s én met de elektrische bussen investeert wethouder milieu, duurzaamheid en verkeer en vervoer, Lot van Hooijdonk, in een gezondere stad. ”Deze bussen zijn stiller en comfortabeler en dus beter voor zowel reizigers als omwonenden en medeweggebruikers. Het verdwijnen van uitlaatgassen is belangrijk voor de luchtkwaliteit”, zegt Van Hooijdonk. “Dit is een grote stap, maar uiteindelijk willen we dat de hele vloot elektrisch wordt.”

Lokaal leren
De tien elektrische bussen brengen de meest geschikte techniekoplossing voor de drukke stadslijn 1. Concessiedirecteur Qbuzz Michel van de Munckhof: “Door intensieve monitoring gaan we het komend jaar leren van het rijden met deze bussen; energieverbruik, batterij optimalisatie, seizoensinvloeden en meer. Dit brengt ons kennis en ervaring om te kunnen opschalen. Daarnaast testen we verschillende laadtechnieken en zijn we actief in gesprek met busleveranciers om in te spelen op de vervoersbehoefte van de toekomst.”

Ook gaat U-OV aan de slag met de energietransitie; de batterij in de bus kan naast laden ook ontladen. Als er bijvoorbeeld in de avonduren een piek is in de stroomafname op het energienet, worden de bussen gebruikt om er stroom uit te halen. Dit is uniek in Nederland en ontlast het stroomnet.

Lees meer over laadtechnieken van de nieuwe elektrische bussen op duurzaamU-OV.nl.
HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DINSDAG 25 SEPTEMBER 2018

 - Contant geld weg bij buschauffeurs en trambestuurders - 20 reacties


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DINSDAG 18 SEPTEMBER 2018

 - Onderdoorgang Rijnstraat 8 krijgt opknapbeurt - 1 reactieGelezen: 1265 keer.Er zijn op dit moment 11 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!