Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   

HAAGS EN OV-NIEUWS, geplaatst zondag 5 november 2017 om 13:47 uur. 

De Lijn bestelt opnieuw 24 nieuwe Kusttrams
Alle huidige Kusttrams met pensioen in 2022

MECHELEN - Drie maanden na de gunning van 24 Kusttrams mag De Lijn opnieuw 24 Kusttrams bestellen. De Vlaamse regering heeft daarvoor groen licht gegeven. Door de bestelling van 48 trams kunnen alle huidige Kusttrams in 2022 met pensioen.


CAF Urbos 100

De eerste nieuwe Kusttrams worden eind 2019 geleverd. Leverancier CAF en De Lijn ondertekenden het contract ter waarde van 99,7 miljoen op de internationale vakbeurs Busworld in Kortrijk. Daar werd ook de aankoop van 121 nieuwe bussen bij constructeur VDL uit Roeselare bekendgemaakt.
 
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts: ‘Vlaanderen investeert in de volledige vernieuwing van de Kusttram-vloot. Alleen al in juli en augustus nemen meer dan 4 miljoen mensen De Kusttram. Door modernere en comfortabelere voertuigen aan te kopen gaan we dit toeristisch topproduct versterken. Het aanbod wordt sterker, ruimer en verleidelijker voor nóg meer reizigers.’

Directeur-generaal Roger Kesteloot: ‘Deze nieuwe bestelling is goed nieuws voor onze reizigers en trambestuurders op de langste tramlijn ter wereld. Na de levering zal een derde van onze tramvloot vernieuwd zijn, waaronder alle Kusttrams. Sinds 2014 hebben we al 136 nieuwe trams gekocht, een investering van 325 miljoen. De komende jaren komt daar nog eens 194 miljoen bij voor 98 trams.’

Alle Kusttrams over hele lengte toegankelijk voor rolstoelgebruikers
De nieuwe trams hebben klimaatregeling, zetels in recuperatieleder en bieden comfortabel plaats aan 187 reizigers. Het gaat om 54 vaste zitplaatsen en 133 staanplaatsen. Voor minder drukke momenten zijn er 22 klapzetels. De Urbos 100 – de naam van dit tramtype – is 10 centimeter smaller dan de huidige Kusttram en een beetje langer.

Na de instroom van de nieuwe trams zullen alle Kusttrams over hun hele lengte toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Nu heeft alleen de tussenkast (in het midden) een lage vloer. De toegankelijkheid van de haltes is de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder, dit is de gemeente of het Vlaams gewest.
 
Investering 99,7 miljoen
De nieuwe bestelling is de tweede schijf van een contract voor 146 trams, de grootste aanbesteding in de geschiedenis van De Lijn. In totaal omvat ze 57 trams voor de kust, 66 voor Antwerpen en 18 voor Gent. Daar komen er nog 5 bij als de Kusttram wordt doorgetrokken naar Veurne. De zeven schijven zijn samen goed voor een investering van 294 miljoen euro.
Deze legislatuur (= sinds 2014) kocht De Lijn al 136 trams (324,7 miljoen euro) en 749 bussen (172,9 miljoen). Dit is goed voor de vernieuwing van telkens 34 procent van de busvloot en de tramvloot. Alles samen gaat het om een investering van bijna een half miljard euro (497,6 miljoen) in nieuwe voertuigen. 


Alle huidige Kusttrams gaan in 2022 met pensioen

HAAGS EN OV-NIEUWS VAN MAANDAG 10 DECEMBER 2018

 - Den Haag heeft weer een gezellige Kersttram - 17 reacties


HAAGS EN OV-NIEUWS VAN DONDERDAG 29 NOVEMBER 2018

 - Popmuseum naar Den Haag of niet?

 - Oppepper voor winkelcentrum Leyweg - 1 reactie

 - De nieuwe metro’s van Amsterdam in beeldGelezen: 1756 keer.Er zijn op dit moment 10 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!